Na hlavný obsah

Kompromisné riešenie situácie v koalícii neodznelo, stretne sa budúci týždeň

SaS počíta s tým, že Matovič zostane vo vláde.

Kompromisné riešenie situácie v koalícii neodznelo, stretne sa budúci týždeň
Minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík po stretnutí predstaviteľov koalície. Foto: TASR

Predseda strany SaS Richard Sulík nemá po piatkovom (12. 8.) stretnutí koalície pocit, že by sa niečo malo zmeniť. Pokiaľ minister financií Igor Matovič (OĽANO) zostane vo vláde, návrat do koalície si nevie predstaviť. Kompromisné riešenie situácie na rokovaní koaličnej štvorky však neodznelo.

Potvrdil, že na budúci týždeň sa bude konať druhé stretnutie koalície, ktoré inicioval premiér Eduard Heger (OĽANO) .

„Našim kolegom, ale najmä premiérovi a ministrovi financií sme povedali, že toto nemá s nejakými osobnými spormi nič spoločné. Ide o chaotický a zničujúci spôsob fungovania vlády,“ povedal.

Matovič je podľa neho osobne zodpovedný za mnohé nesprávne kroky vlády, ako aj za „znásilňovanie legislatívneho procesu“. SaS odmieta byť naďalej spoluzodpovedná za takéto konanie. Pripomenul, že ministri za SaS podajú demisiu 31. augusta, ak minister financií neodstúpi zo svojej funkcie. „Rátame s tým, že neodstúpi,“ dodal.

„Neviem si predstaviť, že sa vrátime do koalície a ostaneme vo vláde, ktorej členom bude Igor Matovič. Toto už je za nami. Kolegovia sa tomu buď nejak chcú prispôsobiť, alebo nechcú,“ dodal.

Strana Za ľudí chce zostať v štvorkoalícii

Pre stranu Za ľudí je prioritou zostať vo štvorkoalícii. „To, čo robí Sulík, je únikový plán,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva investícií Dušan Velič. Opúšťať loď v ťažkých časoch je podľa neho nepredstaviteľné.

„Čaká nás ťažká jeseň. Energetická kríza, zdražovanie a stále trvajúca vojna na Ukrajine. Sme vo vláde, aby sme ľuďom pomáhali tieto časy zvládnuť lepšie,“ doplnila straníckeho kolegu štátna tajomníčka ministerstva kultúry Viera Leščáková.

Prípadný odchod ministra školstva Branislava Gröhlinga môže podľa nej ohroziť začiatok školského roka. Koaličná kríza je závažný problém a strany by mali hľadať riešenia, dodala s tým, že majú ešte stále dosť času. Za ľudí ako možné riešenie pripustila predčasné voľby.

„Nemôžeme vstúpiť do takýchto ťažkých časov s nestabilnou vládou,“ uviedol Velič. Zastabilizovať vládu sa podľa strany podarí jedine v štvorkoalícii. Obaja veria, že rokovania prinesú úspech.

Odchod Matoviča a Sulíka nie je v hre

Heger ozrejmil, že koalícia si na stretnutí vysvetlila niekoľko pojmov. Jedným z nich bolo aj to, že SaS nevyužila veto pri protiinflačnom balíčku. „Rovnako nikde nepovedali, že ak bude schválený balíček aj po prezidentkinom vete, tak odídu z koalície,“ dodal.

Všetci štyria partneri sa zhodli na tom, že pri schvaľovaní predmetného balíčka nebola porušená koaličná zmluva. Ďalej si vyjasnili, že bez SaS by súčasná vláda nebola funkčná, keďže v parlamente by nemala väčšinu.

Premiér má silnú dôveru v to, že rokovaniami dospejú k dohode, ktorá bude v záujme Slovenska a zabezpečí stabilitu. Možnosť predčasných volieb si nepripúšťa.

Riešenie, že by okrem Matoviča odišiel aj minister hospodárstva Sulík, podľa neho nie je v hre. „Vôbec sme o ňom nediskutovali, keďže je v rozpore s princípmi dohodnutými na začiatku fungovania koalície,“ poznamenal.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že celý poslanecký klub stojí za premiérom, ministrom financií aj za tým, aby štvorkoalícia dovládla v riadnom volebnom období.

„Naším cieľom je, aby sme SaS presvedčili, že to má zmysel aj napriek všetkým nezhodám a problémom,“ uviedol s tým, že všetky spory sú kvôli lepším riešeniam. Podľa neho by liberáli mali spraviť krok späť a prestať sa zbavovať zodpovednosti.

Ako sa vyjadril Matovič, za konaním Sulíka cíti „možno trošku malichernosť postavenú na osobnej nenávisti.“ Môžete sa spoľahnúť, že 1. septembra budem ministrom financií, povedal novinárom. Poprosil SaS, aby našli k sebe cestu a odložili nenávisť. „Stačí, aby jeden človek spravil krok späť,“ uzavrel.

Líder Sme rodina sa po rokovaní pred novinármi nevyjadril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko