Na hlavný obsah

Kosovo zadržalo ruskú novinárku podozrivú zo špionáže

Úrady ju už prepustili.

Kosovo zadržalo ruskú novinárku podozrivú zo špionáže
Ilustračné foto - ruské vlajky. Foto: TASR/AP

Kosovo zadržalo na hraniciach ruskú novinárku Darju Aslamovovú, ktorú podozrieva zo špionáže. V noci na nedeľu (7. 8.) to oznámilo kosovské ministerstvo vnútra. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa srbského spravodajského serveru RTS.rs však novinárku ruského denníka Komsomolskaja pravda krátko po zadržaní prepustili.

„Darja Aslamovová sa skontaktovala s našou redakciu a uviedla, že sa nachádza v meste Raška. V noci na 7. augusta ju kosovské úrady po zadržaní prepustili a ona následne samostatne odcestovala autobusom,“ uvádza sa vo vyhlásení spomínaného denníka, z ktorého citovali ruské médiá.

Aslamovová podľa RTS nadviazala kontakt aj s ruskou ambasádou v Srbsku.

„Viacero krajín preukázalo, že (Aslamovová) je zapojená do špionáže pre ruskú spravodajskú službu a vydáva sa za novinárku,“ uviedol vo vyhlásení kosovský minister vnútra Xhelal Sfečla, ktorý vo svojom profile na facebooku uverejnil fotografie Aslamovovej s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Agentúra Reuters upozorňuje, že Sfečlove tvrdenia sa jej nateraz nepodarilo nezávisle overiť. Uvádza tiež, že Rusko je hlavným spojencom Srbska a rovnako ako Belehrad neuznáva nezávislosť Kosova.

Denník Komsomolskaja pravda podľa RTS spresnil, že Aslamovová sa v Srbsku nachádza na nariadenie šéfredaktora a mala by pripraviť špeciálnu reportáž o najnovšej eskalácii napätia medzi Belehradom a Prištinou.

Napätie medzi Kosovom a Srbskom

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008. Väčšina členských štátov EÚ ju uznala, avšak Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko tak doteraz neurobili.

Rozhovory medzi Kosovom a Srbskom pod záštitou Európskej únie, ktoré sa začali v roku 2011, zatiaľ neviedli k normalizácii vzťahov.

Najnovšiu eskaláciu napätia medzi Belehradom a Prištinou vyvolalo v uplynulých týždňoch opatrenie, podľa ktorého si mali ľudia so srbskými dokumentami pri vstupe na kosovské územie vymeniť doklady za dočasné.

Situácia sa vyostrila v predvečer platnosti nariadenia, keď miestni Srbi začali na protest blokovať cesty a stavať barikády. Pod tlakom západných mocností a najmä USA, sa vláda v Prištine rozhodla odložiť nadobudnutie platnosti nových pravidiel o dokladoch na hraniciach so Srbskom do 1. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet