Na hlavný obsah

Kosovskí Srbi odstránili barikády na hraniciach so Srbskom

Barikády uzavierali dva hraničné priechody.

Kosovskí Srbi odstránili barikády na hraniciach so Srbskom
Muž prechádza okolo graffiti zobrazujúceho ruského prezidenta Vladimira Putina: "Kosovo je Srbsko". Foto: TASR/AP

Srbi na severe Kosova v pondelok (1. 8.) odstránili barikády, ktorými v nedeľu (31. 7.) uzavreli dva hraničné priechody. Išlo o protest proti plánom kosovských úradov na zavedenie nových opatrení pri cestovaní, informovala agentúra AFP.

Najnovšie napätie medzi Belehradom a Prištinou vyvolalo opatrenie, podľa ktorého si mali ľudia so srbskými dokumentami pri vstupe na kosovské územie vymeniť doklady za dočasné. Situácia sa vyostrila v nedeľu (31. 7.), v predvečer platnosti nariadenia, keď srbské komunity začali na protest blokovať cesty a stavať barikády.

Majitelia áut, ktorí majú evidenčné čísla vozidiel vydané Srbskom, ich mali do dvoch mesiacov vymeniť za kosovské. Recipročné nariadenie uplatňovalo počas uplynulých 11 rokov Srbsko na kosovské vozidlá, ktoré prechádzali cez srbské územie.

Srbi v Kosove sú lojálni Belehradu

Kosovská vláda sa po rozhovore s európskymi a americkými partnermi rozhodla odložiť uplatňovanie tohto nariadenia o mesiac, od 1. septembra.

AFP dodala, že Srbi v severnom Kosove dlhodobo odmietajú autoritu Prištiny a zväčša zostávajú lojálni vláde v Belehrade. Srbsko im tiež poskytuje lukratívnu finančnú podporu.

Bývalú srbskú provinciu Kosovo väčšinovo obývajú etnickí Albánci a v roku 2008 vyhlásila nezávislosť. Podporilo ju približne 100 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny členských krajín EÚ. Srbsko a jeho spojenci Čína a Rusko nezávislosť Kosova odmietajú, pripomenula AFP.

Rozhovory medzi Kosovom a Srbskom pod vedením EÚ, ktoré sa začali v roku 2011 s cieľom normalizovať vzťahy medzi bývalými nepriateľmi, zatiaľ nedospeli k dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet