Na hlavný obsah

Krajský súd potvrdil, že poslanec Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky

Je povinný zdržať sa šírenia nepravdivých informácií.

Krajský súd potvrdil, že poslanec Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Krajský súd v Bratislave v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) protiprávne zasahuje do práv prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Je povinný zdržať sa ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. V pondelok (1. 8.) o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

Krajský súd v plnej miere súhlasil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia. Zároveň potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu absentuje vecná, racionálna argumentácia. Prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností.

Zákaz šírenia takýchto tvrdení sa pritom neobmedzuje len na sociálne siete. Ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu.

Existujú hranice verejnej kritiky

Toto súdne rozhodnutie zároveň potvrdilo európsku judikatúru. Podľa nej politici a verejne činné osoby síce musia akceptovať vyššiu mieru verejnej kritiky, ako iní občania, ale aj v rámci politického súboja existujú isté hranice, ktoré pri nej nemožno prekročiť.

Týmito hranicami sú napríklad bezdôvodné obviňovanie zo spáchania závažných trestných činov a samoúčelné urážky postavené na klamstvách.

„Ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá. Nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom,” vyjadrila sa k rozhodnutiu súdu prezidentka.

Prezidentku pred súdom zastupovala advokátska kancelária Taylor Wessing.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko