Na hlavný obsah

Kráľ rokenrolu Elvis Presley zomrel pred 45 rokmi

Pôvodne sa chcel stať elektrikárom.

Kráľ rokenrolu Elvis Presley zomrel pred 45 rokmi
Na fotografii Elvis Presley. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Americký spevák Elvisovi Presleymu, ktorý zomrel pred 45 rokmi 16. augusta 1977, sa dodnes prezýva kráľ rokenrolu. Svojím podmanivým nežným hlasom dokázal zaspievať prakticky čokoľvek a jeho život bol stelesnením amerického sna.

Presley, ktorý sa narodil 8. januára 1935 v meste Tupelo v štáte Mississippi. Pochádzal z chudobných pomerov. Chcel sa stať elektrikárom, svojím spevom ale dobyl svet. Zmes country a blues v podaní bieleho Juana s černošským hlasom priniesla niečo, čo v populárnej hudbe dovtedy nebolo.

Na fotografii Elvis Presley.
Na fotografii Elvis Presley. Foto: Facebook/Elvis Presley

Prvýkrát zabodoval piesňou That’s All Right (Mama) v júli 1954 a o dva roky neskôr ovládol americkú hitparádu songom Heartbreak Hotel. Potom sa to už rozbehlo: televízne vystúpenia, prvé albumy a s nimi dlhý rad hitov ako Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, Hound Dog, Love Me Tender, All Shook Up či Jailhouse Rock.

Jeho závratnú kariéru neohrozil ani povolávací rozkaz v roku 1958. Elvis odmietol zaradenie k špeciálnej umeleckej jednotke a išiel k pechote. Veľkú časť vojenskej služby navyše strávil v Nemecku, kde spoznal svoju budúcu manželku, vtedy len 14-ročnú Priscillu.

Natočil celkom 27 snímok

Koncom 50. rokov začal Elvis svoju popularitu zhodnocovať na filmovom plátne (natočil celkom 27 snímok). Na živé koncertné vystúpenia prakticky rezignoval. Až v roku 1969 sa na pódiá vrátil a vydal niekoľko singlov.

Náročné šnúry mohol ale absolvovať iba vďaka vysokým dávkam stimulujúcich prostriedkov, ktoré mu pomáhali vyrovnať sa aj so stratou Priscilly, s ktorou sa rozviedol v roku 1973 po šesťročnom manželstve.

Napriek zhoršujúcemu zdravotnému stavu ale nijako neobmedzil koncertnú aktivitu, hoci na ňom nielen jeho okolie pozorovalo veľké zmeny v správaní i vzhľade. Zomrel vo veku iba 42 rokov na zlyhanie srdca.

Elvis Presley na pódiu.
Elvis Presley na pódiu.Foto: Facebook/Elvis Presley

Pre fanúšikov ale Elvis neodišiel nikdy, a to aj keď sa odhliadne od teórií, podľa ktorých svoju smrť len predstieral, aby mohol žiť mimo pozornosti. Po Presleym zostali nahrávky s viac ako siedmimi stovkami piesní, tri desiatky celovečerných filmov alebo aj jeho sídlo Graceland v Tennessee, dnes jeden z najobľúbenejších cieľov turistov v Spojených štátoch.

Najvýraznejšiu stopu ale Elvis Presley zanechal v populárnej hudbe a jeho prínos dodnes oceňujú kritici aj mnohí ostatní muzikanti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet