Na hlavný obsah

Kruté sucho v Európe sa zhoršuje

Dážď síce niektorým oblastiam pomáha, no sprevádzajúce búrky spôsobujú ďalšie škody.

Kruté sucho v Európe sa zhoršuje
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kruté sucho postihujúce veľké územia Európy sa „zhoršuje“. A aj keď dážď niektorým oblastiam pomáha, sprevádzajúce búrky spôsobujú ďalšie škody. V správe zverejnenej v pondelok (22. 8.) to uviedli výskumníci Európskej únie, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.  

Najnovšia mesačná analýza Observatória Európskej únie pre sledovanie sucha (GDO) upozornila na hrozbu vysychania pôdy, spôsobovaného nadväzujúcimi vlnami horúčav už od mája a „pretrvávajúcim nedostatkom“ dažďových zrážok.

Analýza obsahuje varovanie, ktoré sa nachádzalo už v predchádzajúcej správe, že sucho ohrozuje takmer polovicu územia EÚ. A poznamenáva, že vysychajúce rieky a zmenšujúce sa zdroje vody nepriaznivo ovplyvňujú výrobu energie v elektrárňach a znižujú množstvo úrody.

„Kruté sucho postihujúce mnoho oblastí Európy už od začiatku tohto roka sa rozširovalo a zhoršovalo aj na začiatku augusta,“ napísali vedci v správe. Zverejnilo ju Spoločné výskumné centrum Európskej komisie.

Zvýšené „nebezpečenstvo sucha“ predpovedali pre veľké časti Talianska, Španielska, Portugalska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Írska, Luxemburska, Rumunska a Maďarska, ako aj pre nečlenské krajiny EÚ Britániu, Srbsko, Ukrajinu a Moldavsko.

Vedci vypočítali, že celkovo 17 percent Európy sa teraz nachádza vo svojom stupni najvyššej pohotovosti. To je viac než 11 percent v júli.

„Súčasné dažďové zrážky (v polovici augusta) možno zmiernili sucho v niektorých oblastiach Európy. V niektorých častiach však sprevádzajúce búrky spôsobili škody a straty a zrejme aj oslabili blahodarné účinky zrážok,“ píšu v analýze.

Stredomorské oblasti EÚ by mali až do novembra očakávať „teplejšie a suchšie počasie než obvykle“, uvádzajú vedci.

Medzi oblasťami postihnutými zrážkovými „odchýlkami“ za posledné tri mesiace sú časti Portugalska, Španielska, južného Francúzska, stredného Talianska, Švajčiarska, južného Nemecka a väčšina Ukrajiny.

Ani obvyklé množstvo zrážok nemusí pomôcť

Správa GDO uvádza, že v častiach Európy zrejme teraz medzi augustom a októbrom spadnú obvyklé množstvá dažďových zrážok. Ale „možno ich nebude dostatok na to, aby sa tieto územia úplne spamätali z deficitu nahromadeného za vyše pol roka“.

Časti Španielska, Portugalska a Chorvátska však budú zrejme ďalej trpieť „suchším počasím než obvykle“. Sucho v Alpách sa však pravdepodobne zmierni.

Správa tiež informuje, že poveternostné podmienky súvisiace s vlnami spaľujúcich horúčav v Európe boli v máji, júni a júli najextrémnejšie od roku 1950.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet