Na hlavný obsah

Kužmová a Schmiedlová postúpili do druhého kola US Open

Molčan sa z postupu netešil.

Kužmová a Schmiedlová postúpili do druhého kola US Open
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová. Foto: TASR/AP

Slovenské tenistky Viktória Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová postúpili do druhého kola dvojhry na US Open, poslednom grandslamovom turnaji sezóny.

V úvodnom kole zvíťazila v pozícii kvalifikantky nad Španielkou Sarou Sorribesovou Tormovou 6:3, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude domáca Američanka Shelby Rogersová, ktorú vlani zdolala na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Prahe.

Kužmová v New Yorku potvrdzuje výbornú formu, vrátane kvalifikácie vyhrala už štyri zápasy. Proti Sorribesovej Tormovej zverenka trénera Tomáša Hrunčáka skvele returnovala. V prvom sete trikrát prelomila servis rebríčkovo oveľa vyššie postavenej súperky.

V druhom dejstve to bol boj o každú loptičku, do siedmeho gemu si obe aktérky držali servis. Po brejku v ôsmom geme išla Kužmová podávať na víťazstvo a hoci sa Španielke podaril rebrejk na 4:5, koncovka patrila Slovenke.

Schmiedelová zasa zdolala Argentínčanku Nadiu Podoroskú 6:3, 6:2 a odplatila jej prehru z Roland Garros 2020. Jej ďalšou súperkou bude Číňanka Šuaj Cang, ktorá vyradila tridsiatu nasadenú Švajčiarku Jill Teichmannovú.

Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu s Podoroskou a po rýchlom brejku si vybudovala náskok 3:0. Argentínčanka síce následne vyrovnala na 3:3, no ďalšie tri hry sa stali korisťou Schmiedlovej. V druhom dejstve už najlepšia slovenská singlistka na dvorci dominovala. Po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca.

Molčan skončil

Slovenský tenista Alex Molčan, naopak, neuspel v 1. kole dvojhry. Brazílčanovi Thiagovi Monteirovi podľahol 4:6, 6:4, 4:6, 1:6. Zverenec trénerov Mariána Vajdu a Karola Becka tak nenadviazal na vystúpenie z vlaňajška, keď v New Yorku postúpil až do 3. kola.

V prvom sete si obaja hráči držali podanie až do desiateho gemu, v ktorom Molčan stratil servis. Na začiatku druhého dejstva sa Monteiro ujal vedenia 3:0, Molčan však vyrovnal na 3:3 a v koncovke slávil úspech. V treťom sete nezužitkoval Molčan rýchly brejk a za stavu 4:5 opäť prišiel o servis, hoci viedol 40:15.

Štvrté dejstvo bolo už v réžii Monteira, ktorý v siedmom geme premenil druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Molčanom na 2:0. V roku 2018 ho zdolal hladko v dvoch setoch na antukovom challengeri v poľskom Štetíne.

Jediným slovenským želiezkom v mužskom singli na US Open tak zostal kvalifikant Norbert Gombos, ktorého v utorok (30. 8.) čaká duel proti Španielovi Albertovi Ramosovi-Vinolasovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport