Na hlavný obsah

Lekárski odborári nie sú spokojní s rokovaniami, začali zbierať výpovede

Okrem lekárov hrozí odchodom aj asi stovka záchranárov.

Lekárski odborári začali zbierať výpovede. Sú nespokojní s minulotýždňovým rokovaním na Úrade vlády SR.

Trvajú na svojich požiadavkách, ktoré podľa nich zabezpečia, aby do nemocníc prišli noví lekári a neodišli tí, čo tam ešte pracujú. Výpovede už zbierajú aj záchranári.

Scenár z roka 2011

Ministri financií a zdravotníctva prišli podľa nich s férovou ponukou. Lekárom sľubujú zvýšenie miezd v priemere o 556 eur v hrubom.

Tí však okrem finančného prilepšenia už niekoľko mesiacov žiadajú aj o podporu lekárskych fakúlt či reformu vzdelávania mladých lekárov. Tieto požiadavky však podľa nich ministri a premiér Eduard Heger (OĽANO) odignorovali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Petra Visolajského, šéfa Lekárskeho odborového združenia, sa opakuje scenár z roka 2011. Výpovede vyše dvoch tisícok lekárov vtedy viedli k vyhláseniu núdzového stavu. Lekárski odborári sú naďalej ochotní s ministrami a premiérom o svojich požiadavkách diskutovať.

Okrem lekárov hrozí odchodom aj asi stovka záchranárov. V niektorých regiónoch sa pod deklaráciu na pripravenosť podať výpoveď podpísali celé stanice. Návrh na zvýšenie platov, ktorý dostali, má podľa Záchranárskych odborov medzery.

Záchranárski odborári v týchto dňoch zbierajú reakcie svojich kolegov. Potom sa za rokovacím stolom s ministrami a premiérom stretnú opäť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko