Na hlavný obsah

Lesný požiar zničil 10 000 hektárov v portugalskom pohorí

Požiar vznikol v oblasti významného národného parku.

Lesný požiar zničil 10 000 hektárov v portugalskom pohorí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lesný požiar, ktorý v sobotu (6. 8.) vypukol v portugalskom pohorí Serra da Estrela, už zničil 10 000 hektárov. Na mieste vo štvrtok (11. 8.) zasahovalo až 1 500 hasičov, napísala agentúra EFE. Podľa úradov je vývoj pozitívny, obavy ale vzbudzujú niektoré oblasti, kde by sa plamene mohli šíriť kvôli vetru a suchu. V Portugalsku tento rok požiare zničili nadpriemernú plochu územia.

Požiar vznikol v oblasti, kde sa nachádza jeden z najvýznamnejších portugalských národných parkov. Podľa biológov už spôsobil „obrovské škody“ na miestnej flóre a faune. Hasiči museli evakuovať jeden kemp a jedno ďalšie rekreačné zariadenie. Opustiť svoje domy muselo tiež 30 ľudí a 11 ľudí sa ľahko zranilo.

„Napriek pozitívnemu vývoju je požiar stále aktívny,“ uviedol zástupca šéfa civilnej ochrany Miguel Cruz. Podľa neho vzbudzujú obavy niektoré oblasti, kde by sa oheň mohol dobre šíriť kvôli vetru a suchu. Zo vzduchu vo štvrtok zasahovalo 14 lietadiel a vrtuľníkov. A to vrátane špeciálnych hasiacich lietadiel Canadair.

Podľa agentúry AFP ale časť obyvateľov obcí, pri ktorých požiar vznikol, hasičov kritizovala, že nezabránili rozšíreniu ohňa na takú veľkú plochu. Podľa starostu jednej z dedín Flavia Massana boli cez víkend hasiči nasadení v oblasti, kde sa uskutočnil cyklistický závod a nie pri požiari. Ministerstvo vnútra prisľúbilo, že zásah preverí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet