Na hlavný obsah

Letné školy ponúkajú vedomosti zábavnou formou, chýbajú však učitelia

Počas tohto leta ich navštevuje viac ako 7 900 žiakov.

Letné školy ponúkajú vedomosti zábavnou formou, chýbajú však učitelia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Letné školy počas tohto leta navštevuje viac ako 7 900 žiakov, sú medzi nimi aj ukrajinské deti. Hoci žiakov majú v Rohožníku v okrese Malacky dosť, chýbajú im učitelia, tým zase chýba okrem finančnej motivácie aj rešpekt verejnosti.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Letné školy sa deťom páčia

Opakovanie matematiky zábavnou formou, učenie hrou či zážitkové vzdelávanie cez pokusy. Tak vyzerá vyučovanie v letných školách.

Na Slovensku ich teraz funguje 216. Majú pomôcť vyrovnať rozdiely  vo vedomostiach a zručnostiach, povzbudiť žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, či integrovať deti z Ukrajiny.

To, že takéto vyučovanie je zaujímavé, potvrdili aj žiaci zo základnej školy v Rohožníku.

„Páči sa mi učenie, a že tu máme kamarátov,“ hovorí osemročná Patrícia. „Chodíme na prechádzky, na hrady, kreslíme a hráme sa, páči sa mi to,“ dodáva desaťročný Igor, ktorý prišiel z Ukrajiny.

Cez tento projekt sa na Slovensku vzdeláva približne 300 žiakov z Ukrajiny. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) chce, aby fungoval aj naďalej. „Som veľmi rád, že tento projekt sa uchytil a budeme pokračovať aj ďalej. Nastavíme ho tým spôsobom, že počas celého roka budeme mať projekty v rámci doučovania a následne z toho doučovania budeme prechádzať do letnej školy,“ uviedol šéf rezortu školstva.

Nedostatok učiteľov matematiky a fyziky

Riaditeľka  Marta Fajlerová hovorí, že aj u nich, podobne ako v mnohých ďalších školách, mali problém zabezpečiť učiteľa matematiky či fyziky. Záujemcov však dokážu nadštandardne motivovať. „Máme to šťastie, že máme byty a máme veľmi dobrú spoluprácu s pánom starostom,“ hovorí.

Viaceré učiteľky z Rohožníka potvrdili, že necítia úctu či podporu zo strany verejnosti. Privítali by aj komplexnú zmenu výučby na školách.

„Mňa by potešila motivácia zo strany žiakov. Prídem do triedy a je tam radosť, nadšenie, zápal. Celková zmena vyučovacieho procesu a, samozrejme, ak by platy učiteľov rástli“ hovorí jedna z vyučujúcich Renáta Olšovská.

Ministerstvo už s vysokými školami diskutuje o zmenách, ktoré by súčasných študentov pedagogických odborov lepšie pripravili a motivovali. Témou medzi rezortmi školstva a financií má byť aj dofinancovanie škôl pre zvyšujúce sa ceny energií.

V piatok (12. 8.) má rezort školstva informovať aj o tom, ako bude vyzerať nadchádzajúci školský rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál