Na hlavný obsah

Tvrdia, že sú proti liberalizmu a fašizmu. Na Slovensku fungujú desiatky polovojenských združení

Môžu predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre štát.

Tvrdia, že sú proti liberalizmu a fašizmu a považujú sa za vlastencov. Na Slovensku fungujú desiatky polovojenských združení. Počas leta ponúkajú za pár desiatok eur vojenský výcvik v poľných podmienkach.

Podľa rezortu obrany môžu predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre štát. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) chce aj preto zjednodušiť vstup do dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine stúpol záujem o vojenský výcvik nielen na Slovensku, ale napríklad aj v Česku, Poľsku, či pobaltských krajinách.

„Tam sa ale záujem premieta o oficiálnu službu, či sú to aktívne zálohy, alebo teritoriálne jednotky, ktoré sú priamo pod kontrolou štátu a nie sú to len nejaké občianske náhodné aktivity,“ upozorňuje Matej Kandrík, riaditeľ Adapt Institute.

Na výcvik v poľných podmienkach lákajú viaceré organizácie. Počas neho si majú účastníci osvojiť základnú vojenskú prípravu, ale aj naučiť sa strieľať zo zbrane. Podľa Kandríka môžu byť takýchto organizácií na Slovensku desiatky.

„Nesmú vytvárať dojem nosením výsostných znakov na uniforme, nesmú sa snažiť nahrádzať štátom zriadené ozbrojené bezpečnostné zbory. To vyslovene zakazuje zákon. Ale nejaký tréning, príprava, výcvik pokojne aj streľba je niečo, čo môžu robiť,“ hovorí.

Problém však môže nastať, keď sa v štruktúre takýchto organizácií, alebo na výcviku objavia ľudia s priamym prepojením na armádu, alebo príslušníkov spravodajských služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko