Na hlavný obsah

Limit pre klimatizáciu už v Španielsku znížil spotrebu energie

Vláda tak pripravuje ďalšie úsporné opatrenia.

Limit pre klimatizáciu už v Španielsku znížil spotrebu energie
Výhľad na Barcelonu. Foto: Wikimedia Commons

Spotreba elektriny v Španielsku sa v minulom týždni oproti tomu predchádzajúcemu znížila o 9,5 % a bola o 8,6 % nižšia ako v rovnakom týždni minulého roka. Informoval o tom dnes (22. 8.) tamojší rozhlas Cadena SER.

Nižšia spotreba súvisí s opatreniami, ktoré zaviedla španielska vláda pred dvoma týždňami. Tie zahŕňajú napríklad koniec osvetlenia od 22:00 či limit pre klimatizácie v niektorých verejných budovách.

Úspora ale stále nie je dostatočná a vláda preto pripravuje ďalší balík opatrení, povedal dnes (22. 8.) rozhlasu Joan Groizard, riaditeľ vládneho inštitútu pre energetickú diverzifikáciu a úsporu elektriny (IDAE). V novom balíku budú podľa neho „nariadenia aj odporúčania“.

„Cieľom opatrenia je zabrániť tomu, aby domácnosti mali v zime chladno, či aby nejaký podnik musel pre nedostatok energie zatvoriť,“ dodal Groizard.

Množstvo výnimiek

Španielska vláda začiatkom augusta schválila pravidlá, podľa ktorých okrem iného verejné budovy nesmú nastaviť klimatizáciu na menej ako 27 stupňov v lete a na viac ako 19 stupňov v zime. Opatrenia sa netýkajú domácností a majú množstvo výnimiek aj pre verejné budovy. Neplatia okrem iného pre nemocnice, školy ani pre verejné dopravné prostriedky; dodržiavať sa však musia na staniciach.

Taktiež v prípade hotelov sa limity pre klimatizácie týkajú len spoločných priestorov, nie izieb. O niečo chladnejšie môžu mať v lete napríklad aj prevádzky, kde práca vyžaduje fyzickú aktivitu, napríklad reštaurácie.

Obmedzenie osvetlenia po desiatej večer sa ani v novom balíku nebude vzťahovať na pouličné osvetlenie, kvôli bezpečnosti, a ani na vianočnú výzdobu. Jej zrušením by ušetrili podľa Groizarda len nepatrný zlomok energie.

Nové pravidlá, ktoré by mali zahŕňať napríklad koniec osvetlenia niektorých pamiatok či reguláciu svetelných reklám, sa chystá vláda schváliť v septembri. Na rozdiel od prvého balíka vláda vyzvala vedenie autonómnych regiónov a radníc, aby jej predložili vlastné návrhy úprav do konca augusta. Za predchádzajúce nariadenia si totiž vláda vyslúžila od niektorých regiónov kritiku, že ich s nimi vopred nekonzultovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet