Na hlavný obsah

Litva dokončila plot na hraniciach s Bieloruskom

Stavba má zastaviť prílev nelegálnych migrantov.

Litva dokončila plot na hraniciach s Bieloruskom
Litovská premiérka Ingrida Šimonyté. Foto: TASR/AP

 Litva dokončila na hraniciach s Bieloruskom stavbu štyri metre vysokej bariéry z ostnatého drôtu, ktorý má zastaviť prílev nelegálnych prisťahovalcov. Informovala o tom litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Bariéra vedie pozdĺž približne 550 kilometrov spoločnej hranice, ktorá je celkovo dlhá okolo 700 kilometrov. Šimonyté povedala, že postaviť bariéru pozdĺž celej hranice sa nedá, keďže prechádza aj jazerami, riekami a močiarmi.

Nelegálna migrácia do Litvy prudko vzrástla. Hranicu z Bieloruska do Litvy prekročilo doteraz okolo 4 200 ľudí, prevažne z Blízkeho východu a Afriky. Litovská vláda obviňuje z posielania migrantov k hraniciam Bielorusko a Rusko a považuje to za súčasť „hybridnej“ vojny. Vláda v Minsku toto obvinenie odmieta.

Obvinenia z nezákonného odmietania žiadateľov o azyl

Šimonyté v pondelok (29. 8.) avizovala, že jej vláda bude pokračovať v prísnej imigračnej politike a preskúma možnosť jej legálneho zachovania bez zavedenia výnimočného stavu.

Kabinet vo Vilniuse kritizujú za nezákonné odmietanie žiadateľov o azyl. V sobotu (27. 8) litovská pohraničná stráž nevpustila z Bieloruska 125 migrantov, najviac od začiatku roka.

Koncom júna dokončilo bariéru na hraniciach s Bieloruskom aj Poľsko. Tamojšia vláda tiež zmenila zákon a umožnila vytláčanie migrantov späť do Bieloruska. Tieto takzvané pushbacky sú podľa medzinárodného práva nezákonné, pretože používajú silu, aby zabránili ľuďom požiadať o azyl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet