Na hlavný obsah

Lotyšsko označilo Rusko za štát podporujúci terorizmus

Vyzval členské krajiny EÚ, aby pozastavili vydávanie víz ruským a bieloruským občanom.

Lotyšsko označilo Rusko za štát podporujúci terorizmus
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lotyšský parlament vo štvrtok (11. 8.) označil Rusko za štát podporujúci terorizmus a vyzval členské krajiny Európskej únie, aby pozastavili vydávanie víz ruským a bieloruským občanom. Informoval o tom lotyšský verejnoprávny server LSM.

Poslanci pobaltskej krajiny rovnako podľa serveru Delfi a ruskej služby BBC označili ruské rokovania na Ukrajine za „cielenú genocídu“ Ukrajincov. Je to xenofóbne, reagovala Moskva.

„Rusko už mnoho rokov priamo aj nepriamo podporuje a financuje teroristické režimy a organizácie,“ uviedol šéf lotyšského parlamentného zahraničného výboru Rihards Kols. Rusko je podľa neho najväčším dodávateľom zbraní režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podieľalo sa na otrave otca a dcéry Skripaľovcov v britskom Salisbury v roku 2018 alebo o štyri roky skôr na zostrelení dopravného lietadla MH-17 nad východnou Ukrajinou.

„Na Ukrajine zvolilo Rusko podobnú, krutú, nemorálnu a ilegálnu taktiku. Používa nepresné a medzinárodne zakázané zbrane a muníciu, zameriava neprimeranú brutalitu na civilistov a verejné miesta,“ povedal Kols.

Moskva sa podľa neho snaží o zastrašenie a demoralizáciu Ukrajincov a o okupáciu susednej krajiny. Násilie používa na politické účely.

Lotyšský parlament vo svojej rezolúcii okrem iného konštatuje, že od nevyprovokovaného ruského útoku na Ukrajinu muselo 12 miliónov Ukrajincov opustiť svoje domovy. Vyše päť miliónov ľudí odišlo aj zo svojej vlasti.

Moskva aj napriek množiacim sa dôkazom a svedectvám odmieta, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilistov a civilné objekty. Rozhodnutie lotyšských poslancov sa nezakladá na žiadnych faktoch, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko