Na hlavný obsah

Lotyšsko zbúralo sovietsky pamätník v Rige

Proti jeho zbúraniu protestovala 30 percentná ruská menšina v Lotyšsku.

Lotyšsko zbúralo sovietsky pamätník v Rige
Pamätník zo sovietskej éry v Rige. Foto: TASR/AP

Lotyšsko vo štvrtok (25. 8.) zbúralo pamätník pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne. Urobilo tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine, a to aj napriek protestom tamojšej početnej ruskej menšiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Na odstránenie 79 metrov vysokého pamätníka, ktorý sa nachádza v hlavnom meste Riga, lotyšské úrady použili demolačné stroje. Už deň predtým zbúrali niekoľko bronzových sôch, ktoré boli tiež súčasťou monumentu.

Pamätník postavili v roku 1985 pri príležitosti 40. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Oficiálne pomník venovali osloboditeľom sovietskeho Lotyšska a Rigy od nemeckých fašistických okupantov.

Podľa uznesenia lotyšského parlamentu však musia byť všetky sovietske sochy, tabule a basreliéfy do 15. novembra odstránené. Proti tomuto rozhodnutiu ostro protestovala ruská menšina, ktorá tvorí 30 percent obyvateľstva krajiny.

Lotyšsko bolo počas druhej svetovej vojny striedavo okupované Nemeckom a Sovietskym zväzom. Po skončení vojny sa tento pobaltský štát nedobrovoľne stal na dlhé desaťročia súčasťou sovietskeho impéria a bol ním až do roku 1990.

Väčšina Lotyšov preto nevníma uvedený pamätník v Rige ako symbol víťazstva nad nacizmom, ale ako pripomienku sovietskej okupácie. Skupina aktivistov sa pokúsila pamätník v roku 1997 vyhodiť do vzduchu, dynamit však predčasne explodoval. Pri incidente prišli o život dvaja ľudia, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet