Na hlavný obsah

Ľudia nad 60 rokov majú nárok na PCR testovanie hradené štátom

Ministerstvo zdravotníctva pri podozrení na koronavírus odporúča využiť túto možnosť čo najskôr.

Ľudia nad 60 rokov majú nárok na PCR testovanie hradené štátom
Na snímke odberná pracovníčka počas PCR testovania. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripomína ľuďom nad 60 rokov, že majú nárok na PCR testovanie platené štátom. Výsledky PCR testu sú spravidla známe do 24 hodín. Skoré testovanie je pritom veľmi dôležité pre nasadenie adekvátnej liečby. V utorok (2. 8.) o tom informoval komunikačný odbor MZ SR.

Využívanie štátom hradeného PCR testovania sa pri ohrozených skupinách pokladá za dvojnásobne dôležité. V prípade podozrení či prvých príznakov COVID-19 rezort zdravotníctva odporúča využiť túto možnosť čo najskôr.

Skoré potvrdenie ochorenia totiž umožňuje omnoho efektívnejšie nasadiť vhodnú liečbu. Príkladom je podávanie lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir.

Napriek zníženej dostupnosti v Európe má Slovensko adekvátne zásoby tohto antivirotického lieku. O to viac je dôležité, aby sa liek využíval racionálne, efektívne a cielene podával pacientom, ktorým hrozí mierne až stredne ťažký priebeh ochorenia.

PCR testovanie umožňuje liek predpisovať priamo pacientom, ktorí Lagevrio potrebujú a vyhnúť sa tak hromadeniu liečiva „do zásoby“ či predpisovaniu z preventívnych dôvodov. 

Ako sa na test prihlásiť?

Pacienti nad 60 rokov môžu požiadať o absolvovanie PCR testu cez registračný formulár NCZI – Koronavírus | Požiadať o vyšetrenie (nczisk.sk). Ten umožňuje vybrať preferované miesto odberu.

V prípade pozitívneho výsledku treba kontaktovať lekára telefonicky a konzultovať s ním  svoj zdravotný stav.  Zoznam miest, kde sa dá PCR vyšetrenie absolvovať, je dostupný, napríklad, na stránke www.e-vuc.sk.

Okrem lieku Lagevrio ministerstvo zdravotníctva pracuje na nastavení distribúcie a cesty pacienta pre podávanie antivirotického lieku Paxlovid. Na základe ukončeného procesu verejného obstarávania a podpísanej zmluvy s výrobcom Slovensku dodajú 25 000 balení lieku už v auguste 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko