Na hlavný obsah

Jobbik chce referendom zabrániť vystúpeniu Maďarska z EÚ

Zamedzilo by parlamentu rozhodovať o členstve.

Jobbik chce referendom zabrániť vystúpeniu Maďarska z EÚ
Ilustračná snímka - v pozadí maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Maďarská opozičná strana Jobbik predložila v pondelok (8. 8.) Národnej volebnej komisii (OVB) návrh na vypísanie referenda. Táto iniciatíva má zaistiť, aby maďarský parlament nemohol prijať žiadne rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k vystúpeniu Maďarska z EÚ. Uviedol to predseda Jobbiku Márton Gyöngyösi, informovala o tom agentúra MTI.

„Ústava zakazuje vypísať referendum v otázke záväzku vyplývajúceho z medzinárodnej zmluvy. Avšak vláda môže kedykoľvek dvojtretinovou parlamentnou väčšinou rozhodnúť o vystúpení z Únie,“ povedal novinárom Gyöngyösi.

V navrhovanom referende chcú položiť otázku, či Maďari súhlasia s tým, aby parlament nemohol podporiť žiaden návrh na vystúpenie z EÚ.

Predseda Jobbiku pripomenul, že pred troma rokmi v kampani pred eurovoľbami už jeho strana sformulovala podobnú otázku. Zvyšné opozičné strany sa nad touto otázkou vtedy len pousmiali.

Avšak po prejave, ktorý maďarský premiér predniesol 23. júla na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad, je podľa Gyöngyösiho úplne jasné, že práve toto je Orbánovým cieľom.

Počas uplynulého víkendu avizoval aj europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi, že iniciuje ľudové hlasovanie, ktoré by potvrdilo členstvo Maďarska v Európskej únii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet