Na hlavný obsah

Maďarská vláda odvolala šéfku meteorológov za zlú predpoveď počasia

Budapešť plánovala veľký ohňostroj, ktorý sa tak nemohol uskutočniť.

Maďarská vláda odvolala šéfku meteorológov za zlú predpoveď počasia
Na ilustračnej snímke meteorologická stanica. Foto: Pixabay

Maďarská vláda v utorok (23. 8.) odvolala šéfku Národnej meteorologickej služby (NMS) Kornéliu Radicsovú a jej zástupcov pre chybnú predpoveď počasia. Budapešť plánovala na sobotu (20. 8.) pri príležitosti štátneho sviatku veľký ohňostroj, ale pre predpovedané silné búrky ho odložila o týždeň.

V maďarskej metropole však nakoniec nepršalo a meteorológovia sa stali terčom hlasnej kritiky najmä provládnych médií, píše agentúra AFP.

Radicsovú a jej zástupcov odvolal minister pre technológie a priemysel László Palkovics, pod ktorého NMS spadá. Vo vyhlásení ale podľa AFP neuviedol žiadne dôvody pre svoje rozhodnutie.

Agentúra NMS sa v nedeľu (21. 8.) za nepresnosť predpovede ospravedlnila a vysvetlila ju faktorom neistoty, ktorý je podľa nej neoddeliteľnou súčasťou predpovedí počasia.

„Poskytli zavádzajúce informácie o rozsahu zlého počasia, čím uviedli do omylu operačný tím zodpovedný za bezpečnosť,“ napísal provládny internetový denník Origo.

„Nedokázali vytvoriť požadované počasie a tak ich vyhodili. Nie, toto nie je diktatúra v Strednej Ázii, toto je Maďarsko (pod vedením vládnej strany) Fidesz,“ citovala liberálneho aktivistu a právnika Andrása Feketeho-györa agentúra AFP.

Ohňostroj na oslavu „tisícročného maďarského štátu“, vládou označovaný za „najväčší v Európe“, preložili na 27. augusta.

Opozícia v júli vyzvala na jeho zrušenie a odsúdila ho ako zbytočné plytvanie peniazmi v čase, keď národno-konzervatívna vláda premiéra Viktora Orbána žiada občanov, aby vyvinuli úsilie na prekonanie ťažkého hospodárskeho obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet