Na hlavný obsah

Maďarsko urýchľuje prípravy na ťažbu vlastného zemného plynu

Ťažiť pravdepodobne začnú v zime.

Maďarsko urýchľuje prípravy na ťažbu vlastného zemného plynu
Na ilustračnej snímke snímke uzáver s meračom v areáli zásobníka plynu. Foto: TASR/AP

Maďarsko sa snaží súbežne zvyšovať dovoz ruského plynu a urýchľovať prípravy na ťažbu vlastného zemného plyn na juhovýchode krajiny. Ťažiť pravdepodobne začnú v zime. Rusko už dodáva plyn cez plynovod Južný prúd aj mimo dohodnutých kvót.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS  Gregor Martin Papucsek.

Ministerstvo technológií a priemyslu v najnovšom komuniké avizuje ťažbu domáceho zemného plynu v juhovýchodnej časti krajiny, v Békešskej župe, už na nasledujúcu vykurovaciu sezónu.

V hĺbke 3 700 až 4 500 metrov sa nachádza zhruba 600 miliárd kubických metrov plynu.

Technológia ťažby zatiaľ nie je taká rozvinutá, aby sa dal plyn jednoducho vyťažiť z takej hĺbky. Hovorí expert Tamás Petser. Zdôraznil, že by bol veľmi prekvapený, keby z tejto priekopy prúdil plyn už budúci január.

Nateraz reálnejšie vyzerá možnosť dovozu plynu z Ruska. O priebežných dodávkach uzavrelo Maďarsko s Ruskom dohodu vlani v októbri. Plyn prúdi cez Turecko, Bulharsko a Srbsko, po takzvanej južnej či tureckej trase, čiže mimo Ukrajiny.

V Budapešti však oznámili, že ku konsolidovanému zásobovaniu krajiny s plynom, by bolo potrebných ešte 700 miliónov kubických metrov, hovorí analytik vláde blízkeho inštitútu Olivér Hortay.

Celé množstvo Rusi neprisľúbili, ale minulý piatok (12. 8.) začali dodávať mimo dohodnutých kvót denne 2,5 milióna kubíkov. Podľa dobre informovaného odborníka to bude dokopy asi 40 miliónov kubických metrov plynu navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál