Na hlavný obsah

Matovič môže v parlamente opäť čeliť odvolávaniu

Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze zbiera Republika.

Matovič môže v parlamente opäť čeliť odvolávaniu
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v parlamente. Foto: RTVS

Stolička ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) je ohrozená. Tentoraz však nie pre ultimátum strany SaS. Ak Matovič neodstúpi sám, v septembri ho zrejme čaká odvolávanie v parlamente.

Pod Matovičom sa ministerská stolička triasla už pred vyše rokom. Parlament ho vtedy podržal. V čase, keď je budúcnosť štvorkoalície neistá, prichádza s návrhom na odvolanie hnutie Republika. Otázne však je, či sa im podarí vyzbierať 30 podpisov na jej zvolanie.

„Začneme s tým koncom augusta, keď budú ľudia späť z dovoleniek. Naším zámerom je, aby sa Igor Matovič odvolával začiatkom septembra,“ uviedla Republika. Pri zbieraní podpisov sa na pomoc ďalších poslancov nemôže spoľahnúť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vy si myslíte, že sme nejaké malé deti? Že nás (minister hospodárstva Richard) Sulík považuje za idiotov? Vy si myslíte, že my zajtra odvoláme Matoviča a Sulík sa víťazoslávne vráti do vlády?“ mienil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Poslanci z SaS zatiaľ neplánujú podobnú schôdzu sami iniciovať. Sulík dokonca vyvrátil reči nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu o tajných telefonátoch s opozíciou.

Ak by sa aj Republike podarilo zozbierať podpisy pod mimoriadnu schôdzu, na odvolanie Matoviča to stačiť nebude. Zo 150 poslancov treba 76 hlasov. Republika ich nemá ani s podporou Smeru (27), Hlasu-SD (11) prípadne Kotlebovcov (7). K výzve Republiky sa nepridajú ani traja nezaradení poslanci okolo Tarabu.

Hnutie OĽANO zber podpisov pod Matovičovo odvolanie komentovať nechcelo. Líder OĽANO však svoje pôsobenie na stoličke ministra financií vidí stále optimisticky, a to aj napriek ultimátu SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko