Na hlavný obsah

Matovič odstúpi so Sulíkom, ak SaS schváli opatrenia na boj proti energetickej kríze

Ministri zo SaS odišli z rokovania vlády.

V popredí premiér Eduard Heger (OĽANO) pred rokovaním vlády.
V popredí premiér Eduard Heger (OĽANO) pred rokovaním vlády.Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) odíde spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) do parlamentu, ak SaS schváli vládne opatrenia na boj proti energetickej kríze. Pred stredajším (31.8 .) rokovaním vlády o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Premiér zopakoval, že ultimátum SaS bolo založené na nepravdivých argumentoch. A to, že dochádza k rozvratu verejných financií a porušovaniu koaličnej zmluvy. OĽANO očakávalo, že SaS pristúpi k dohode o konkrétnych návrhoch na vyriešenie koaličnej krízy.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) uviedol, že navrhované opatrenia pozostávajú z 10 bodov. Hovoril, že ak strane SaS naozaj záleží na ľuďoch, tak tieto návrhy prijme.

Medzi návrhmi je napríklad schválenie príspevku 200 eur na dieťa, schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 či ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Poslanci aj ministri za SaS sa majú zdržať predkladania návrhov, ktoré majú dosah na verejné financie, bez toho, aby nenavrhli zdroje, z ktorých zabezpečia ich krytie. OĽANO tiež chce, aby SaS súhlasilo so zvýšením dane na lieh a hazard či s mimoriadnym zdanením ruskej ropy.

SaS odišlo z rokovania

V reakcii na premiérovo vyhlásenie ministri za SaS odišli z rokovania vlády, aby sa o návrhu OĽANO poradili. Začiatok rokovania tak posunuli.

Matovič sa na rokovanie vlády zatiaľ nedostavil. Návrhy OĽANO však okomentoval na sociálnej sieti.

„Veľmi si vážim dôveru poslancov aj predsedníctva OĽANO a ich postoj, že druhému vydieraniu Richarda Sulíka už nesmieme ustúpiť. Napriek tomu sme sa rozhodli pokúsiť o zastavenie SaS na ceste, ktorá nevyhnutne vedie Slovensko k návratu mafie k moci a dať túto ponuku. Veríme, že pri troche dobrej vôle SaS sa k nej postaví zodpovedne a ústretovo,“ napísal na facebooku.

V súvislosti s vládnou krízou pozvala prezidentka Zuzana Čaputová do Prezidentského paláca premiéra Hegera i predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Stretnutie sa má uskutočniť v stredu o 13.30 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko