Na hlavný obsah

Medveďov je v banskobystrických lesoch priveľa, tvrdia lesníci

Ochranári nesúhlasia. Počty lesníkov považujú za skreslené.

V okolí Banskej Bystrice je medveďov už príliš veľa. Upozorňujú na to lesníci. Ich počet v mestských lesoch z roka na rok narastá a momentálne je ich vyše 70. Ľudí upozorňujú, aby sa radšej vyhli hustým lesným porastom a dbali o svoju bezpečnosť.

Horár z Mestských lesov Banská Bystrica považuje situáciu s medveďmi v okolí mesta za alarmujúcu. „Dovolím si tvrdiť, že takých 15 medveďov by úplne stačilo,“ tvrdí horár Ján Doboš.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ochranári tvrdia, že príčinou zvýšeného výskytu medveďov v okolí Banskej Bystrice a blízkych lesoch je aj prikrmovanie zveri. „Pracovníci zásahového tímu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR objavili od roku 2019 množstvo nelegálnych krmovísk,“ dodáva hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková.

ŠOP preto podal podnet na Inšpekciu životného prostredia. Počty lesníkov považujú za skreslené. Oficiálne výsledky o počte medveďov na území Slovenska by mali byť známe na jeseň.

Podľa predsedu Obvodnej poľovníckej komory Banská Bystrica Miroslava Ostrihoňa sa početnosť medveďa hnedého vo všetkých revíroch okresu Banská Bystrica výrazne zvyšuje. „Ako účinný nástroj manažmentu populácie je, samozrejme, lov,“ dodáva.

Regulácia chránenej šelmy je obmedzená. Problémové jedince môže usmrtiť len zásahový tím pre medveďa hnedého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko