Na hlavný obsah

Medzi proruskými separatistami v Donbase sa objavujú rozpory

Niektorí vojaci údajne odmietajú bojovať.

Medzi proruskými separatistami v Donbase sa objavujú rozpory
Ilustračná snímka-boje v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Medzi predstaviteľmi dvoch proruských separatistických útvarov na východe Ukrajiny sa objavujú ďalšie známky rozkolu. Niektoré jednotky samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) údajne odmietli pokračovať vo vyčerpávajúcich bojoch s ukrajinskou armádou v Doneckej oblasti. Informoval o tom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ľudia v LNR majú dosť vyčerpávajúcich ofenzív za hranicami, ktoré si tamojší separatisti nárokujú. ISW to uviedol s odvolaním sa na video zverejnené v pondelok (15. 8.) v ukrajinských médiách.

Podľa tohto videa príslušníci jedného z práporov odmietajú bojovať za Doneckú ľudovú republiku (DNR). Vojaci na ňom tvrdia, že s 3. júlom, keď Moskva oznámila dobytie celej ukrajinskej Luhanskej oblasti, ich práca sa skončila

Pokles v morálke LNR

„Vyznenie videa odráža širší trend poklesu úsilia LNR pri podpore ruskej vojny na Ukrajine a jej morálky,“ uvádza ISW. „Tento trend je obzvlášť nebezpečný pre ruské sily, ktoré sa snažia naverbovať čo najviac nových vojakov z Luhanskej oblasti, aby nahradili nedávne straty. Ďalší rozkol vo vnútri Ruskom vedených síl tiež hrozí ďalej znížiť efektivitu ruského vojnového úsilia, „dodáva inštitút s tým, že pravosť snímky nebolo zatiaľ možné overiť.

Podobné výzvy však ISW zdokumentoval tiež pri skorších operáciách doneckých separatistov v Luhanskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti. Môže to znamenať, že separatisti možno nie celkom podporujú vojenské plány Kremľa na ďalšiu územnú expanziu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet