Na hlavný obsah

Mestá blízko Záporožskej elektrárne mali opäť ostreľovať

Panujú obavy z poškodenia zariadenia a úniku rádioaktívnych látok.

Mestá blízko Záporožskej elektrárne mali opäť ostreľovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské sily v nedeľu (28. 8.) podľa ukrajinských predstaviteľov podnikali ďalšie raketové a delostrelecké útoky na mestá v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Deje sa tak v čase, keď panujú obavy, že boje v blízkosti zariadenia by ho mohli poškodiť a spôsobiť únik rádioaktívnych látok.

Ťažkej paľbe v noci na nedeľu čelilo mesto Nikopol. To leží asi desať kilometrov vzdušnou čiarou od Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. 

V meste zničili niekoľko obytných domov a automobilov. Asi 1 500 domácností zostalo bez prúdu, informoval na sociálnej sieti Telegram oblastný gubernátor Valentyn Rezničenko.

V meste Marhanec, ktoré leží cez rieku oproti elektrárni, ruské ostreľovanie podľa Rezničenka poškodilo asi desať domov. Jeden zničilo úplne.

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ostreľovaní mesta Záporožie, asi 40 kilometrov od elektrárne, oznámil na sociálnych sieťach Anatolij Kurtev zo záporožskej radnice. Útoky podľa neho poškodili päť domov.

Rusi ostreľovali tiež strategické mestá Kramatosk a Slovjansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Obete alebo zranenia odtiaľ ale nehlásili. A to aj vďaka tomu, že obyvateľov zasiahnutých domov predtým evakuovali, uviedol na facebooku gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu obvinilo ukrajinské sily, že v uplynulých 24 hodinách ostreľovali priamo Záporožskú elektráreň. Ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom naopak uviedla, že nemá žiadne informácie o nových útokoch na zariadenie.

Ruské ministerstvo i ukrajinská spoločnosť však zhodne uviedli, že nezistili zvýšenú hladinu rádioaktívneho žiarenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet