Na hlavný obsah

Mexiko: Zmiznutie 43 študentov z roku 2014 je zločinom štátu

Všetko nasvedčuje tomu, že študentov zavraždili.

Mexiko: Zmiznutie 43 študentov z roku 2014 je zločinom štátu
Príbuzní 43 nezvestných študentov držia nápisy počas počúvania záverov vyšetrovania Foto: TASR/AP

Zmiznutie 43 vysokoškolských študentov v Mexiku v septembri 2014 má byť zločinom spáchaným štátom, keďže sú doňho zapletení predstavitelia na miestnej aj celoštátnej úrovni. V piatok (19. 8.) v noci to uviedol štátny tajomník mexickej vlády pre ľudské práva Alejandro Encinas. Informovala o tom agentúra Reuters.

Encinas uviedol, že predchádzajúca vláda zatajovala fakty, manipulovala s miestami činu a kryla napojenie štátnych orgánov na skupinu organizovaného zločinu. Zároveň prvýkrát priznal, že všetko nasvedčuje tomu, že študentov zavraždili. Ich rodiny sa to dozvedeli na stretnutí s prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.

Obrador sa predtým zaviazal, že zistí, čo sa stalo so 43 študentmi pedagogiky, ktorí zmizli 26. septembra 2014 v meste Iguala na juhu Mexika. Študenti sa chceli zúčastniť na demonštrácii. Cestou ich ale mali zastaviť policajti, ktorí ich následne odovzdali členom zločineckého gangu Guerreros Unidos.

Únos si zrejme objednal vtedajší starosta Igualy José Luis Abarca. Ten chcel zabrániť tomu, aby študenti protestmi v nasledujúci deň nenarušili míting jeho manželky. Tá na ňom mala oznámiť svoju kandidatúru na starostku.

Tento prípad vyvolal vo svete vlnu pobúrenia. Vláda vtedajšieho mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta v roku 2015 prišla s verziou, že členovia zločineckého gangu si študentov zmýlili s príslušníkmi znepriatelenej skupiny, zavraždili ich a spálili na skládke odpadu.

Napriek rozsiahlemu pátraniu boli doteraz objavené a identifikované len pozostatky troch študentov. Rodiny nezvestných vyvíjali tlak na vládu, aby vyšetrovanie pokračovalo a rozšírilo sa aj na armádu, ktorá má v Iguale veľkú základňu, no nezasiahla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet