Na hlavný obsah

Miera nezamestnanosti klesá aj napriek energetickej kríze a vysokej inflácii

Jej aktuálna hodnota je 6,23 percenta.

Miera nezamestnanosti klesá aj napriek energetickej kríze a vysokej inflácii
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti naďalej klesá od februára tohto roka. V júli medzimesačne klesla o 0,05 percentuálneho bodu na 6,23 percenta. Počet nezamestnaných na Slovensku sa za posledný rok znížil o takmer 38 700 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok (18. 8.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Rezort práce a sociálnych vecí sa podľa neho chce pri znižovaní nezamestnanosti sústrediť na tri kraje, a to Banskobystrický, Prešovský a Košický.

Nezamestnanosť sa v júli znížila aj napriek tomu, že v tomto mesiaci do štatistiky pribudli absolventi vysokých škôl. Upozornil tiež na pokles miery nezamestnanosti napriek energetickej kríze a vysokej inflácii.

Miera evidovanej nezamestnanosti od apríla 2020.
Miera evidovanej nezamestnanosti od apríla 2020.Foto: ÚPSVR SR

Ku koncu júla sa v evidencii nezamestnaných nachádzalo približne 168 700 osôb. V štyroch okresoch pritom miera nezamestnanosti bola v júli pod úrovňou troch percent a v sedemnástich okresoch do štyroch percent.

„Toto sú tie regióny, v ktorých považujeme nezamestnanosť za stabilizovanú alebo blízko prirodzenej miery nezamestnanosti, tam neočakávame, že by to nemalo výrazne klesať,“ povedal.

V takmer dvoch tretinách Slovenska si adekvátnu prácu nájde každý

Podľa Krajniaka takmer v dvoch tretinách Slovenska platí, že „keď niekto chce pracovať, takmer s určitosťou si nájde prácu adekvátnu svojmu vzdelaniu a kvalifikácii“.  

Ako dodal, väčší dôraz chce ústredie práce klásť na dlhodobo nezamestnaných. Ich počet pritom tiež postupne klesá. V júni ich úrady práce evidovali najmenej od januára 2021. Pred rokom bolo totiž Slovensko na strope 96 669 dlhodobo nezamestnaných. V priebehu roka ich počet klesol na 80 971.

„Považujem to za veľmi dobrý výsledok, pretože s ľuďmi, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, potrebujeme pracovať takpovediac individuálne, pričom potrebujeme motivovať ich aj zamestnávateľov, aby im dali šancu,“ povedal Krajniak.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer pripomína, že na trhu práce je stále takmer 80 000 voľných pracovných miest. Najmenej ich je v Prešovskom a Košickom kraji.

„O to viac nás teší, že sa nám strategickú investíciu Volva podarilo dostať práve na východné Slovensko,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika