Na hlavný obsah

Miloslav Švandrlík v románe opísal absurdity zo základnej vojenskej služby

Od jeho narodenia uplynulo 90 rokov.

Miloslav Švandrlík v románe opísal absurdity zo základnej vojenskej služby
Na fotografii spisovateť Miloslav Švandrlík. Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Do povedomia verejnosti sa český spisovateľ a humorista Miloslav Švandrlík zapísal ako autor známeho románu Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky. Od jeho narodenia uplynulo vo štvrtok (10. 8.) 90 rokov.

Používal pseudonym Roman Kefalín. Rovnako sa volala hlavná postava spomínaného diela.
Miloslav Švandrlík sa narodil 10. augusta 1932 v Prahe. Po skončení základnej školy dva roky študoval na pedagogickom oddelení pražskej mestskej hudobnej školy.

Neskôr absolvoval robotnícku prípravku a zmaturoval. V rokoch 1953 až 1954 pokračoval v štúdiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Prestup na pražskú Filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU) sa mu nepodaril.

Preto Švandrlík začal pracovať ako asistent réžie pražského Vesnického divadla. V roku 1953 nastúpil na dvadsaťšesťmesačnú základnú vojenskú službu k Pomocným technickým práporom (PTP). Po jej ukončení sa krátko zamestnal ako vychovávateľ kórejských detí. Následne ostal na voľnej nohe a stal sa profesionálnym spisovateľom.

Najznámejšie diela

Písal poviedky a fejtóny pre noviny a časopisy. Najznámejším a najobľúbenejším dielom Miloslava Švandrlíka sa stal román Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky (1969). V románe vtipným a osobitým štýlom popisuje všedné absurdity v živote príslušníkov PTP na základe vlastných zážitkov.

Ďalšie Švandrlíkove diela ako Z chlévů i bulvárů (1960), Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka (1973), Doktor od jezera Hrochů (1980), Vražda mlsného humoristy (1990) či Sexbomba na doplňkovou půjčku (1994) majú humoristický až satirický charakter.

Na fotografii spisovateľ a humorista Miloslav Švandrlík a Luba Skořepová.
Na fotografii spisovateľ a humorista Miloslav Švandrlík a Luba Skořepová.Foto: ČTK/Volfík René

Druhé doplnené vydanie knihy Černí baroni (1990) v roku 1992 sfilmovali a na jeho základe vznikol v roku 2004 aj televízny seriál. Úspešný český spisovateľ spolupracoval s množstvom časopisov, v ktorých sa často podieľal na vtipoch známeho karikaturistu a ilustrátora Jiřího Wintra Nepraktu. Bol autorom kníh pre deti a tiež napísal niekoľko rozhlasových a televíznych scenárov.

Miroslav Švandrlík zomrel 26. októbra 2009 v pražskej Thomayerovej nemocnici. Pochovali ho na cintoríne pri kostole Najsvätejšej Trojice v Kutnej Hore (Česko).

Na jeho počesť po ňom 21. apríla 2010 pomenovali námestie v pražskej mestskej časti Chodov. Tam mu 14. októbra 2010 odhalili bustu od českého sochára Miroslava Pangráca.

Dielo Miloslava Švandrlíka sa radí medzi obľúbenú českú humoristickú klasiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet