Na hlavný obsah

Ministerstvo chce rozširovať kapacity v regionálnom školstve

Vyčlenilo na to prostriedky z plánu obnovy.

Ministerstvo chce rozširovať kapacity v regionálnom školstve
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Celkovo štyri výzvy pre materské, základné a stredné školy smerujú na riešenie kapacít materských i základných škôl. Mali by pomôcť aj znížiť energetickú náročnosť o 30 percent.

Výzvy budú otvorené do roku 2025. Nevzniká povinnosť spolufinancovania, majú inflačnú poistku a o peniaze môžu žiadať všetci zriaďovatelia, vrátane tých súkromných. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová.

Na Slovensku chýbajú materské školy, čo znamená, že sa mnohé matky nemôžu zamestnať. Stredné školy, ktoré ak aj majú bezbariérový vstup, tak to neznamená, že sa človek na vozíčku dostane napríklad na toaletu.

Sú tu aj základné školy, kde sa deti musia učiť na dve zmeny, takže 6 300 žiakov zo 400 tried musí chodiť do školy popoludní. Dvom školám hrozilo, že budú musieť otvoriť tretiu zmenu a deti budú prichádzať na vyučovanie až večer. Peniaze z plánu obnovy sú šancou, že sa to stane minulosťou.

„Čo sa týka výzvy na dobudovanie kapacít materských škôl, tak je to 70 miliónov eur. Pokiaľ ide o výzvy na dobudovanie kapacít základných škôl, tak ide o 33,8 milióna eur. Výzva na odstránenie dvojzmennej prevádzky je 34,6 milióna eur a výzva na debarierizáciu 32,6 milióna eur,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Chýbajú prostriedky

Základná škola v Bystranoch má skutočne dlhoročné skúsenosti s popoludňajším vyučovaním. Na dve zmeny sa tu deti učia takmer 100 rokov. Riaditeľka školy Júlia Čurillová hovorí, že jediné, čo im chýba, sú peniaze.

„Máme celú projektovú technickú dokumentáciu, sme v štádiu riešenia stavebného konania a výberu zhotoviteľa. Všetko to rieši náš zriaďovateľ. Keď aj odstránime dvojzmennú prevádzku pomocou tejto výzvy, tak túto výzvu neurčili na výstavbu školskej jedálne či telocvične, ktoré nám chýbajú,“ vysvetľuje Čurillová.

Najviac detí, ktoré musia chodiť do školy na dve zmeny, je v Prešovskom a Košickom kraji. Debarierizáciu materských a základných škôl v týchto prostriedkoch nezahrnuli. Na to sa vyčlenili peniaze zo štrukturálnych fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál