Na hlavný obsah

Ministerstvo financií spustilo kalkulačku rodinnej pomoci

Pomôže občanom zistiť približnú výšku príspevkov.

Ministerstvo financií spustilo kalkulačku rodinnej pomoci
Ilustračný obrázok. Foto: Unsplash

Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií SR v utorok (9. 8.) spustil kalkulačku štátnej pomoci rodinám s deťmi. Vďaka nej získajú ľudia lepší prehľad o novej výške prídavkov na dieťa a daňového bonusu po schválení rodinného balíčka.

Okrem iného kalkulačka uvádza možnosť porovnania nových príspevkov s tým, koľko by dostali pred schválením rodinného balíčka.

Pre výpočet treba uviesť formu zamestnania, výšku hrubej mesačnej mzdy a základné údaje o deťoch (mesiac a rok narodenia). Rodičia si takto budú vedieť zistiť aj príspevok na voľnočasové aktivity detí s názvom Služby deťom.

IFP zároveň ľudí upozorňuje, že výsledná výška prídavkov vypočítaná kalkulačkou je len informatívna. V skutočnosti sa môže líšiť v závislosti od individuálnych životných situácií.

Príspevky sa ešte zvýšia

Daňový bonus na dieťa do šiestich rokov sa od júla zvýšil na 70 eur a od budúceho roka na 100 eur (z pôvodných zo 47,14 eur). To isté platí v prípade detí do 15 rokov (z pôvodných 43,60 eur mesačne). Za deti nad 15 rokov dostanú rodičia od júla 40 eur a od budúceho roka 50 eur (pôvodne 23,57 eur).

Od júla narástol aj mesačný prídavok na dieťa. Namiesto pôvodných 25,88 eur rodičia dostali 30 eur a do budúceho roka sa zvýši na 40 eur.

Na voľnočasové aktivity dostanú deti od 5 do 18 rokov od budúceho roka finančný príspevok 60 eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika