Na hlavný obsah

Morawiecki: EÚ sa správa imperialisticky k menším členským štátom

Vyzval na reformu princípov fungovania.

Morawiecki: EÚ sa správa imperialisticky k menším členským štátom
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil Európsku úniu z imperialistického správania sa k menším členským štátom. Podľa agentúry Reuters to napísal v komentári, ktorý v stredu (10. 8.) publikoval nemecký server Welt.

Vyzval v ňom zároveň na „hlbokú reformu, ktorá postaví všeobecné dobro a rovnosť späť do popredia princípov“ európskej dvadsaťsedmičky.

„Politická prax ukázala, že postoje Nemecka a Francúzska majú väčšiu váhu ako všetky ostatné,“ napísal Morawiecki. Vyzval k prístupu viac založenom na konsenzu. „Máme teda čo dočinenia s formálnou demokraciou a de facto oligarchiou, v ktorej majú moc tí najsilnejší,“ pokračoval predseda vlády.

Proti únijnému imperializmu treba podľa neho bojovať rovnako ako proti imperializmu ruskému.

Súdny systém, právny štát

Morawiecki ďalej tvrdí, že ruská invázia na Ukrajinu upozornila na nedostatky samotnej EÚ. Vláda jeho strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa opakovane stretla s Bruselom pre otázky súdneho systému v krajine a kvality právneho štátu.

Poľskí politici z vládnucej strany PiS už skôr tvrdili, že Varšava by mohla EÚ vrátiť úder, ak krajina nedostane svoj podiel z fondu na obnovu po pandémii covidu. Z Varšavy tieto slová zazneli po tom, ako dal Brusel najavo, že nie je spokojný s poslednými reformami poľského súdnictva.

Viac ako 35 miliárd eur z grantov a pôžičiek na obnovu v rámci programu pozastavili pre spor o reformy súdnictva v Poľsku, ktoré podľa EÚ narúšajú demokratické štandardy, poznamenala agentúra Reuters.

Zástupcovia PiS neuviedli, aké kroky strana zvažuje, avšak minister bez portfólia Michal Wójcik z ultrakonzervatívnej strany Solidárne Poľsko naznačil, že Varšava by mohla vetovať niektoré rozhodnutia Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet