Na hlavný obsah

Moskva chce v záporožskej elektrárni namiesto odzbrojenia prímerie

Získala by tak bezpečnú základňu neďaleko frontovej línie, tvrdia analytici.

Moskva chce v záporožskej elektrárni namiesto odzbrojenia prímerie
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok (15. 8.) výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie. Informovala o tom agentúra DPA.

„Vedenie Organizácie Spojených národov (OSN) a šéf diplomacie EÚ (Josep Borrell) by nemali rozprávať o demilitarizácii, ale o zavedení prímeria,“ uviedol predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti.

Je to reakcia na vyjadrenie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorý vyzval na demilitarizáciu oblasti a varoval pred jadrovou katastrofou. V nedeľu (14. 8.) požiadalo 42 krajín sveta Rusko, ktoré zariadenie v súčasnosti okupuje, aby ho vydalo späť Ukrajine.

Požiadavku podali v mene OSN, Európskej únie, Spojeného kráľovstva, Nórska, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a ďalších krajín.

„Umiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri tomto jadrovom zariadení je neprijateľné,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Počas najnovšieho ostreľovania elektrárne zahynul v nedeľu jeden človek a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

Prímerie by vyhovovalo Moskve

Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) by mali zariadenie preskúmať, avšak OSN, Rusko a Ukrajina sa doposiaľ na plánovaní ich návštevy nedohodli.

Analytici tvrdia, že prímerie v okolí elektrárne by bolo výhodné pre Moskvu a jej vojakov, keďže by tým získali bezpečnú základňu neďaleko frontovej línie, píše agentúra DPA.

Moskva a Kyjev sa naďalej navzájom obviňujú z ostreľovania jadrovej elektrárne. Ruské úrady uviedli, že na oblasť útočili „nacionalisti Ukrajiny“. Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov však hovoril o „vražednej provokácii“ zo strany Ruska.

Boje medzitým pokračovali aj v pondelok (15. 8.), pričom Rusko tvrdilo, že za uplynulých 24 hodín zabilo viac než 100 „zahraničných žoldnierov“. Medzi obeťami sú podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova Poliaci aj Nemci.

Moskva podľa Konašenkova útočila aj v Chersonskej a Doneckej oblasti a zabila viac než 420 ukrajinských vojakov. Počet obetí sa nedalo nezávisle overiť, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet