Na hlavný obsah

Moskva chce zabrániť exportu ruskej a sovietskej techniky na Ukrajinu

Vývozcom zbraní poslala nesúhlasné nóty.

Moskva chce zabrániť exportu ruskej a sovietskej techniky na Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko pozastavilo dodávky náhradných dielov pre leteckú a ďalšiu techniku ruskej i sovietskej výroby do „nie priateľských krajín“, ku ktorým Moskva radí okrem iného štáty Európskej únie a Spojené štáty.

Podľa agentúry RIA Novosti to povedal riaditeľ Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu (FSVTS) Dmitrij Šugajev. Kritizoval, že mnoho krajín dodáva túto techniku Ukrajincom.

USA podľa Šugajeva poskytli Ukrajine napríklad ruské vrtuľníky, ktoré predtým dodali do Afganistanu, čím podľa neho konali v rozpore s medzinárodným právom. „Treba si však uvedomiť, že nie pri všetkej sovietskej technike môžeme zaviesť obmedzenia týkajúce sa jej opätovného exportu,“ upozornil Šugajev.

Odobratie licencie

Doplnil, že Moskva rozposlala nesúhlasné nóty všetkým štátom, ktoré oznámili dodávky ruskej armádnej produkcie na Ukrajinu.

Šugajev tiež pripomenul, že Rusko odobralo českým a bulharským podnikom licenciu na servis ruských vrtuľníkov typu Mi. Tieto firmy údajne nezákonne opravujú ukrajinské vrtuľníky.

Už v júli hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová oznámila, že Moskva v odvete za dodávky vojenskej techniky Ukrajine odobrala licenciu firmám LOM Praha, Terem-Letec a Avionams.

Hovorca českého štátneho podniku LOM Praha Pavel Lang vtedy uviedol, že rozhodnutie Moskvy chod spoločnosti zásadne neovplyvňuje. LOM Praha zabezpečuje technickú podporu životného cyklu vrtuľníkov radu Mi aj pre krajiny NATO a Európskej únie. Na starosti má napríklad generálne opravy motorov či servisné práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet