Na hlavný obsah

Moskva obviňuje Kyjev, že počas Guterresovej návštevy chystá provokáciu

Ukrajinské delostrelectvo sa chystá ostreľovať záporožskú elektráreň, tvrdí Rusko.

Moskva obviňuje Kyjev, že počas Guterresovej návštevy chystá provokáciu
Ruský vojak pred Záporožskou jadrovou elektrárňou. Foto: Twitter

Moskva vo štvrtok (18. 8.) obvinila Kyjev, že chce v piatok (19. 8.) podniknúť rozsiahlu provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Model šírenia rádioaktívnych látok v takom prípade, ktorý vypracoval ukrajinský hydrometeorologický ústav, ukazuje, že kontaminácia by postihla predovšetkým Ukrajinu.

Český Úrad pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) tento týždeň upozornil na apokalyptické špekulácie. Vysvetlil, že pri uvoľnení rádioaktívnych látok by bolo nevyhnutné prijímať ochranné opatrenia pre obyvateľstvo maximálne do vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov od elektrárne.

Podľa štvrtkového oznámenia ruského ministerstva obrany ukrajinské ozbrojené sily túto provokáciu plánujú podniknúť už tento piatok. Ukrajina totiž očakáva návšetevu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine. Moskva tvrdí, že prípadná havária by mohla spôsobiť, že rádioaktívne látky zasiahnu aj Poľsko, Nemecko a Slovensko, uviedlo Reuters.

Jednotky ukrajinskej 44. delostreleckej brigády sa chystajú z pozícií v meste Nikopol v piatok ostreľovať elektráreň, aby následne Kyjev mohol z katastrofy obviniť ruské ozbrojené sily, uviedol podľa denníka Kommersant hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Konašenkov tvrdí, že pri elektrárni nemá Rusko žiadne ťažké zbrane, ale iba jednotky určené na ochranu objektu. Pre ostreľovanie ukrajinský personál elektrárne zastavil jeden z reaktorov a znížil výkon ďalších dvoch, poznamenal Kommersant.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu sa snaží dohodnúť s Ruskom aj s Ukrajinou na vyslaní delegácie, ktorá by situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni preverila na mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet