Na hlavný obsah

Muža, ktorý pred Vianocami zabil autom päť ľudí, odsúdili v Nemecku na doživotie

Ďalších 18 osôb utrpelo pri útoku zranenia.

Muža, ktorý pred Vianocami zabil autom päť ľudí, odsúdili v Nemecku na doživotie
Policajt hliadkuje na mieste incidentu v nemeckom meste Trier 1. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Doživotným odňatím slobody a uzavretím na psychiatrickom oddelení v utorok (16. 8.) potrestal súd v Nemecku muža, ktorý v decembri 2020 v Triere na západe krajiny vrazil autom do davu.

Teraz 52-ročný Nemec, ktorý podľa znaleckých posudkov trpí paranoidnou schizofréniou, vtedy zabil päť ľudí vrátane dojčaťa a ďalších takmer 20 chodcov zranil. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť.

Posudky uviedli, že pre psychickú chorobu, ktorá u muža vyvoláva bludy, sa jeho trestná zodpovednosť znížila. Znalec vypovedal, že muž sa považuje za obeť rozsiahleho štátneho sprisahania a že sa cíti byť neustále sledovaný. Počas procesu, v ktorom sa zodpovedal z päťnásobnej vraždy a z 18 pokusov o vraždu, obžalovaný mlčal.

Prokuratúra v záverečnom prejave požadovala vynesenie doživotného trestu väzenia a pre psychickú chorobu zároveň uzavretie na psychiatrii. Rovnakú požiadavku vzniesli aj právni zástupcovia väčšiny obetí a pozostalých. Obhajoba súhlasila s umiestnením na psychiatrii, odmietla ale súčasné doživotné väzenie.

To, či muž do väzenia vôbec nastúpi, nie je jasné. Stalo by sa tak až v prípade, keď by odborníci muža označili za vyliečeného. Dovtedy ho však zavrú na psychiatrii.

Incident v Trieri sa stal v pešej zóne, do ktorej muž vošiel okolo poludnia vysokou rýchlosťou s vozidlom typu SUV. Pri jazde podľa svedkov kľučkoval tak, aby zrazil čo najviac chodcov. Svojou jazdou zabil tri ženy a otca s jeho deväťtýždňovým dieťaťom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet