Na hlavný obsah

Na dôchodok si šetrí 53 % Slovákov

Priemerná mzda na Slovensku patrí k najnižším v Európskej únii.

Na dôchodok si šetrí 53 % Slovákov
Na fotografii terminál a hotovosť. Foto: RTVS

Na dôchodok si šetrí 53 % Slovákov. Vyplýva to z prieskumu pracovného portálu Kariéra.sk, do ktorého sa zapojilo 4 700 respondentov. Pýtali sa, ako sú na tom úspory ľudí žijúcich na Slovensku. A ako vnímajú finančnú situáciu vo svete, kde zúri vojna na Ukrajine a inflácia, ktorá sa dotýka predovšetkým slovenských peňaženiek. Portál o tom informuje v pondelok (15. 8.).

Takmer polovica Slovákov si neodkladá žiadne peniaze na dôchodok

„Svoju budúcnosť môžeme zlepšiť a ovplyvniť aj tým, že si budeme odkladať peniaze a vytvárať tak rezervu. Mladí ľudia si často neuvedomujú, že na dobrý dôchodok by si mali začať odkladať peniaze už teraz. Až 47 % opýtaných Slovákov priznalo, že si neodkladajú žiadne peniaze na dôchodok,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Väčšia polovica (53 %) si na dôchodok peniaze odkladá. Aj keby malo ísť o malú čiastku peňazí.

Výška výplat úzko súvisí aj s tým, koľko si Slováci chcú alebo môžu dovoliť odložiť bokom. Priemerná mzda na Slovensku patrí k najnižším v Európskej únii. Z toho dôvodu si až 59 % opýtaných dokáže mesačne odložiť menej ako 100 eur.

Sumu 100 eur si mesačne dokáže odložiť 22 % opýtaných respondentov. Čiastkou 200 eur prispeje na svoj dôchodok približne 7 % Slovákov. Niektorí Slováci si môžu dovoliť odložiť aj viac. Medzi 300 až 400 eur si mesačne odkladá 5 % opýtaných a sumu 500 eur takmer 7 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika