Na hlavný obsah

Na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny nečakane zavítal aj Boris Johnson

Dosluhujúci premiér britskej vlády prišiel Ukrajine vyjadriť podporu.

Na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny nečakane zavítal aj Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson na oslavách Dňa nezávislosti Ukrajiny, 24. 8. 2022 Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson pricestoval v stredu (24. 8.) neohlásene na Ukrajinu, ktorá si pripomína Deň nezávislosti a šesť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej agresie. „U Ukrajincov sa prejavuje silná vôľa k odporu. A toto Vladimir Putin nepochopil,“ povedal Johnson novinárom v Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP.

Dosluhujúci predseda britskej vlády zdôraznil, že obyvatelia Ukrajiny vo vojne s Ruskom bojujú len o svoje právo žiť v mieri a slobode. Vyjadril preto presvedčenie, že ich zápas bude napokon úspešný.  

Ukrajinci si každoročne 24. augusta pripomínajú deklaráciu o vyhlásení nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu, ktorú parlament v Kyjeve schválil v roku 1991. Do Kyjeva pri tejto príležitosti zavítal aj portugalský minister zahraničných vecí Joao Gomes. Podporu Ukrajine a jej boju proti ruskej agresii vyjadrili aj lídri USA, EÚ a NATO a predstavitelia mnohých ďalších krajín.

Kyjevské ulice v stredu ráno zívali prázdnotou v dôsledku varovania pred možným ruským útokom, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet