Na hlavný obsah

Na podávanie kandidátok do komunálnych volieb ostáva čas do polnoci

Mnohí si ich podanie nechali na posledné hodiny.

Na podávanie kandidátok do samosprávnych volieb ostáva čas do polnoci. Na konci októbra si spomedzi nich zvolíme nových poslancov, primátorov a predsedov.

Záujemcovia o kreslá starostov či primátorov využívajú posledné hodiny na podávanie kandidátok. Okrem tisícov miestnych poslancov budeme voliť aj predsedov vyšších územných celkov. Poslednú októbrovú sobotu si v regiónoch zvolíme vyše 400 zástupcov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bratislavský samosprávny kraj (BSK) eviduje 80 kandidátskych listín na post poslankyne, poslanca zastupiteľstva BSK a štyri kandidátske listiny na post župana,“ informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Rovnako je to aj v mestách a obciach. Mnohí si podanie kandidátok nechali na posledné hodiny.

Kandidátky ešte musia skontrolovať či obsahujú všetky formálne náležitosti ako správne vypísané bydlisko, zamestnanie a podpisy. Ostatná novela volebného zákona neumožňuje uvádzať konkrétnu inštitúciu, v ktorej kandidát pracuje.

V spojených samosprávnych voľbách bude možné kandidovať na viacero poslaneckých miest. „Zaujímavé bude sledovať ľudí, ktorí sú súčasťou „veľkej politiky“ a budú sa uchádzať dokonca o tri mandáty,“ konštatuje politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Spolu s lehotou na podanie kandidátok uplynul aj čas na delegovanie členov volebných komisií. Tie začnú zasadať od 7. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny