Na hlavný obsah

Na podporu dobročinných a charitatívnych organizácií pôjde päť miliónov eur

Jeden projekt bude môcť vyčerpať maximálne 250 000 eur.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (v strede).
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (v strede).Foto: TASR

Na podporu materiálno-technického zabezpečenia charitatívnych organizácií distribuujúcich potraviny ľuďom v núdzi ministerstvo pôdohospodárstva alokovalo päť miliónov eur. Prostriedky sú zabezpečené z  Programu rozvoja vidieka (PRV) 2014 až 2022. Informoval o tom v utorok (30. 8.) šéf rezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

„Všetci vieme, akú dobu žijeme a je mimoriadne dôležité, aby sa aj najzraniteľnejší vedeli dôstojne dostať k potravinám. Preto pripravujeme výzvu, ktorá umožní vytvoriť dostatočné kapacity a distribúciu potravín charitatívnym a dobročinným zariadeniam, ktoré dennodenne pomáhajú ľuďom, ktorí to potrebujú,“ uviedol. 

Rezort chce tiež pripraviť novú právnu úpravu, ktorá by umožnila z tejto kapitoly financovať aj časť prevádzkových nákladov na úpravu potravín po dobe minimálnej trvanlivosti (DMT) na teplé jedlá.

Je to vo väzbe na novelu o potravinách platnú od 1. júla, ktorou umožnili predaj potravín po DMT z dôvodu menšieho plytvania. Takáto právna úprava tiež núti všetky potravinové reťazce a predajcov s viac ako 400 štvorcovými metrami predajnej plochy, aby dva dni pred uplynutím DMT potraviny ponúkli charitatívnym organizáciám.

Teraz záleží na ochote reťazcov potraviny darovať

Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač pripomína, že teraz už záleží na ochote reťazcov potraviny darovať. Uvádza, že objem je zhruba na úrovni 5 000 ton v predošlých rokoch, pričom verí, že číslo bude narastať.

„Chudoba na Slovensku sa momentálne nachádza okolo 12 percent. Očakáva sa však, že toto číslo sa bude zvyšovať,“ dodal.

„Utorkovým dňom (30. 8.) spúšťame verejné konzultácie k tejto výzve. Predpokladáme, že dokým sa všetky procesné záležitosti ukončia, tak začiatkom októbra zverejníme výzvu a od začiatku novembra budú môcť oprávnení žiadatelia podávať svoje projektové žiadosti,“ povedala generálna riaditeľka sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb rezortu pôdohospodárstva Katarína Mihaľová.

Výzvu ministerstvo ponechá otvorenú do vyčerpania finančných prostriedkov. Prvé kolo výzvy však uzatvoria po mesiaci. Predpokladá sa kvartálne uzatváranie ďalších kôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko