Na hlavný obsah

Na štát pracujeme väčšiu časť roka, tvrdia analytici

Problémom nie je výška výdavkov štátu, ale skôr ich kvalita.

Priemerný zamestnanec rozhoduje o zhruba tretine svojho príjmu, zvyšok prerozdeľuje cez dane, odvody a poplatky štát. Uviedol to Konzervatívny inštitút Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti Dňa daňového odbremenenia. Podľa iných názorov problém nemusí byť v množstve peňazí, ktoré idú na služby štátu pre občanov, ale v tom ako sa využívajú.

S výpočtom sumy, ktorou sa na chod verejného sektora skladajú pracujúci, prišiel konzervatívny inštitút. Pripomína, že keď sa k priamym daniam a odvodom, ktoré štát strháva z výplaty, pripočítajú aj nepriame dane a poplatky, takpovediac „na štát“ človek pracuje väčšiu časť roka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytici si myslia, že štátny aparát by sa mal uskromniť. „Môže napríklad znížiť počet štátnych zamestnancov či obmedziť nákupy tovarov a služieb vo verejnom obstarávaní,“ dodal riaditeľ inštitútu Peter Gonda.

Podľa odborárskeho funkcionára a sociálno-ekonomického analytika Jána Košča je na Slovensku veľa odvetví, do ktorých treba „naliať viac peňazí“. Hovoril napríklad o zdravotníctve, infraštruktúre, školstve a výskume.

Problémom nie je ani tak výška výdavkov štátu, ako kvalita verejných služieb. S takýmito závermi prišli analytici Národnej banky Slovenska aj Inštitútu finančnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika