Na hlavný obsah

Na východe Ukrajiny Rusi útočia, na juhu sa musia brániť

V noci pokračovalo ostreľovanie viacerých miest.

Na východe Ukrajiny Rusi útočia, na juhu sa musia brániť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské vojská sa na východe Ukrajiny snažia o útočné operácie. Na juhu sa chystajú k obrane už obsadených území, uviedol v sobotu (6. 8.) ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

Aj v noci pokračovali ruské delostrelecké, raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá. Výbuchy bolo počuť v Mykolajive, Záporoží a Nikopole. Ostreľovali tiež Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnych sieťach oznámil troch zranených po nočnom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti, jeden z nich zostáva v nemocnici.

Nikopol a okolie podľa neho ruská armáda ostreľovala z raketometov Grad, na oblasť okolo mesta Kryvyj Rih mierila delostrelecká paľba. V Nikopole poničili päť činžiakov, asi 40 menších obytných domov a škôlku. Bez prúdu aj tečúcej vody zostalo niekoľko tisíc domácností, dodal Rezničenko.

Ukrajina útočí na juhu

Ruská armáda a jednotky zo separatistických republík na východe Ukrajiny pokračujú podľa ukrajinského štábu v snahe o útok, predovšetkým v okolí Bachmutu a Avdijivky neďaleko Donecka.

Pri Bachmute tak pokračovali letecké a delostrelecké útoky na pozície ukrajinských obrancov. Na obce Pervomajske, Voďane, Opytne či Ňju-Jork v blízkosti Avdijivky dopadali rakety a delostrelecké granáty.

Podľa ukrajinského veliteľstva „Juh“ pokračujú ukrajinské útoky na veliteľstvo okupačných jednotiek v okolí Chersonu a tiež na sklady munície, ktorých teraz údajne zasiahli šesť.

Na sociálnych sieťach sa tiež objavili informácie o explóziách v blízkosti mosta cez rieku Inhulec v obci Darivka východne od Chersonu.

Kyjev už niekoľko dní hovorí o začiatku ofenzívnych operácií mieriacich k oslobodeniu kľúčového Chersonu. Ukrajinské sily získali späť niekoľko desiatok obcí v jeho okolí a ruská strana do oblasti presúva ďalšie jednotky v snahe posilniť tamojšiu obranu.

Britská zoviedka

Na presuny ruských síl týmto smerom v sobotu s odvolaním sa na spravodajské informácie upozornilo tiež britské ministerstvo obrany.

„Dlhé konvoje ruských vojenských automobilov, tankov, delostrelectva a ďalších zbraní sa naďalej presúvajú z ukrajinského Donbasu a mieria na juhozápad,“ uviedlo ministerstvo v pravidelnej situačnej správe.

Zaznamenalo vraj tiež pohyby techniky smerom z okupovaného Mariupolu, Berďansku a Melitopolu. Ale aj z Ruska cez most cez Kerčskú úžinu na anektovaný Krym. Tieto jednotky majú podľa Londýna „skoro s istotou“ posilniť obranu okupovaného Chersonu.

Ruská vojna na Ukrajine tak podľa britského ministerstva vstupuje do novej fázy. Najťažšie boje presúvajú na približne 350 kilometrov široký front medzi Záporožím a Chersonom, približne pozdĺž rieky Dnepru.

Ukrajinská strana sa tam sústredí na mosty, muničné sklady a strategicky významné železničné trate s cieľom výrazne oslabiť ruské možnosti zásobovania vlastných jednotiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet