Na hlavný obsah

Najmladší pilot v histórii obletel svet na slovenskom lietadle

Lietadlo Macka Rutherforda vyrobili v Senici.

Mack Rutherford sa stal najmladším človekom na svete, ktorý sám obletel planétu a to navyše v malom lietadle. Cestu odštartoval v Bulharsku. Letel cez Afriku, Indiu, Čínu či Japonsko. Cez Pacifik sa dostal na Aljašku a odtiaľ až do Mexika.

Na sever cestoval pozdĺž východného pobrežia USA a Kanady. Potom sa vrátil do Európy. Celkovo preletel vyše 54 000 kilometrov a 52 krajín piatich kontinentov.

“Teraz sa už cítim omnoho skúsenejšie. Som schopný vyhodnocovať jednotlivé problémy inak než v minulosti. Celý tento zážitok mal na mňa pozitívny vplyv,” hovorí Mack Rutherford, najmladší človek, ktorý sám obletel svet.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cesta mu trvala päť mesiacov. Skomplikovalo ju predovšetkým počasie – napríklad monzúnové dažde či piesočné búrky.

“Najzložitejší bol let cez Pacifik – čiže z Japonska do Spojených štátov. Trval desať hodín a musel som si byť istý, že je všetko v poriadku. Pred aj počas letu. Počasie bolo navyše zlé. Musel som prekonať veľa zložitých situácií,“ doplnil Mack.

Rekordérkou bola aj jeho sestra Zara Rutherfordová. Podobnú cestu absolvovala, keď mala 19 rokov. “Som naňho veľmi hrdá. Som rada, že zažil to, čo som zažila ja,” povedala.

Lietadlo typu Shark, ktorým obaja počas svojej cesty leteli, vyrobili v Senici.

„Dokázali to za jeden rok, behom 12-tich mesiacov. Jeden letel na východ, druhý na západ. Obaja leteli na Sharku. Väčšiu métu, ako obletieť svet, si pre výrobcu malého lietadla neviem predstaviť,“ tvrdí Vladimír Pekár, projektový manažér a konateľ Shark.Aero.

Ultraľahké lietadlo Shark patrí medzi najrýchlejšie vo svojej kategórii. Dokáže letieť rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu a na sto kilometrov spotrebuje len sedem litrov benzínu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet