Na hlavný obsah

Najviac ho preslávila úloha doktora Štrosmajera. Miloš Kopecký trpel vážnymi psychickými problémami

Do manželstva vstúpil štyri razy.

Najviac ho preslávila úloha doktora Štrosmajera. Miloš Kopecký trpel vážnymi psychickými problémami
Český herec Miloš Kopecký. Foto: ČTK/Karel Vlček

Preslávil sa mnohými divadelnými, filmovými a televíznymi úlohami. Vari najväčšiu popularitu mu priniesla úloha doktora Štrosmajera v legendárnom seriáli Nemocnica na kraji mesta. Pamätníci však vravia, že ďaleko lepšie hral v divadle, spomínajúc na jeho úlohy Richarda III., Harpagona či Higginsa.

V pondelok (22. 8.) uplynulo od narodenia charizmatického českého divadelného a filmového herca Miloša Kopeckého 100 rokov.

Narodil 22. augusta 1922 v Prahe do dobre situovanej rodiny kožušníka Vladimíra Kopeckého, ktorý mal módny salón a obchod v centre Prahy a bývalej modelky, neskôr klobučníčky, Marty Grimmovej.

V mladosti musel prekonať odpor otca k herectvu, ktorý od syna očakával zveľaďovanie kožušníckeho podniku. Mladého Kopeckého však lákalo divadlo. Túžbu po herectve viac chápala mama, ktorá ho podporovala v snahe stať sa hercom.

Synovho úspechu sa ale nedožila. Pre jej židovský pôvod sa s ňou Kopeckého otec rozviedol a skončila v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, odkiaľ sa už nevrátila. Kopecký spomínal na hrozný okamih, kedy vyprevádzal svoju matku na vlak, ktorý ju odvážal do koncentračného tábora.

Peklom nacistického tábora si prešiel aj budúci slávny herec, ktorého nacistické zákony kvalifikovali ako židovského miešanca. V auguste 1944 musel nastúpiť do pracovného tábora v Bystřici pri Benešove. Zostal v ňom až do konca mája 1945.

Divadlo a film

Kopecký začal hrať už počas okupácie so skupinou mladých umelcov Tvar, po skončení druhej svetovej vojny pokračoval v hereckej kariére v divadle Větrník. Neskôr vystriedal niekoľko angažmánov vrátane Divadla Emila Františka Buriana, hudobného divadla na Karlíne či Divadla ABC.

Pôsobil aj v pražskom Národnom divadle a od roku 1965 až do konca kariéry bol členom súboru Divadla na Vinohradech. V roku 1979 mu udelili titul zaslúžilý umelec a v roku 1985 titul národný umelec.

Svoje úlohy oživil novátorským poňatím a svojbytnou inteligentnou komikou, čo ho zaradilo medzi české herecké legendy.

Do pamäti filmových divákov sa nezmazateľne zapísal stvárnením postáv v známych filmoch ako napríklad Pyšná princezna (1952), Byl jednou jeden král… (1954), Dobrý voják Švejk (1956), Baron Prášil (1962), Limonádový Joe (1964), Bíla paní (1965), Noc na Karlštejně (1973), Adéla ještě nevečeřela (1977), Božská Ema (1979) alebo Tři veteráni (1984).

Svoje skvelé herecké umenie tiež predviedol v televíznych seriáloch Hříšní lidé města pražského (1968) či Slavné historky zbojnické (1985).

Najslávnejšou úlohou Miloša Kopeckého sa však stala rola doktora Štrosmajera v seriáli Jaroslava Dietla Nemocnica na kraji mesta (1977).

Psychické problémy

„K umývačke riadu i anglickej kráľovnej sa má muž chovať rovnako, to znamená dobre a galantne. Ženy to na mne vycítili a zrejme ocenili,“ charakterizoval svoj vzťah k ženám štyrikrát ženatý umelec. Tou prvou mu bola známa česká herečka Stella Zázvorková, manželstvo však vydržalo iba rok.

Ku koncu života zverejnil svoje vážne psychické problémy, s ktorými bojoval takmer celý život – trpel maniodepresívnou psychózou.

Jedna z najväčších českých hereckých hviezd, nezabudnuteľný a charizmatický Miloš Kopecký, navonok suverénny bonviván, ale vo vnútri zložitá duša skúšaná ťažkou duševnou chorobou, zomrel 16. februára 1996 v Prahe vo veku 73 rokov.

Poslednýkrát sa pred kamerou objavil v rozprávke Kouzelný měšec, ktorá mala premiéru až po jeho smrti – 22. februára 1996.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet