Na hlavný obsah

NATO sa má postarať o bezpečnosť Srbov v Kosove, vyhlásil prezident Vučič

Pohrozil aj odchodom predstaviteľov z verejných inštitúcií v Kosove.

NATO sa má postarať o bezpečnosť Srbov v Kosove, vyhlásil prezident Vučič
Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučič v mimoriadnom prejave k národu naliehal na Severotlantickú alianciu, aby sa postarala o bezpečnosť kosovských Srbov, v opačnom prípade tak urobia sami.

Pohrozil tiež odchodom srbských predstaviteľov z verejných inštitúcií v Kosove. Napätie medzi krajinami sa vystupňovalo v súvislosti so snahami Prištiny presadiť nové hraničné pravidlá.

Téme sa v Rádiožurnále Rádiu Slovensko venovaal redaktorka RTVS Jana Balková.

Napätie medzi krajinami rastie

Nemáme kam ísť, zahnali nás do kúta – povedal srbský prezident Vučič národu. Najnovšie dokonca hovorí o prekročenom Rubikone.

„Ak sa prenasledovanie Srbov nezastaví, srbskí politici na budúci mesiac opustia všetky kosovské inštitúcie a potom ich do konca septembra budú nasledovať sudcovia a policajti,“ avizuje Vučič.

Plán kosovských úradov na zmeny poznávacích značiek áut prehĺbil vzájomné napätie Belehradu a Prištiny.

Asi 50 000 Srbov zo Severného Kosova tiež nesúhlasí, aby na proces dohliadali mierové sily NATO a minulý mesiac na protest zablokovali cesty.

Vučič potvrdil, že sa ešte budú snažiť najbližších desať dní o kompromisy. Minulý týždeň sa na stretnutí s kosovským premiérom Albinom Kurtim dohodli len na predĺžení termínu registračných zmien do začiatku septembra.

Rusku situácia vyhovuje

„Už od začiatku sú stanoviská a požiadavky z oboch strán tak nezlučiteľné, že nejaký progres by som tam veľmi nevidela,“ hovorí analytička českého Inštitútu pre európsku politiku Europeum Jana Juzová s tým, že skutočný kompromis nepredpokladá.

V súvislosti s výzvou Vučiča, že NATO sa má postarať o bezpečnosť Srbov, upozornila na vyhlásenie mierových síl KFOR v Kosove, v ktorom pripomenuli, že ich mandát je udržiavať v oblasti stabilitu a mier.

Pozorovatelia hovoria o najvýznamnejšom spore viac ako 20 rokov po tom, keď nálety Severoatlantickej aliancie vyhnali srbské sily z Kosova.

Moskva – spojenec Belehradu – vyjadrila znepokojenie. Podľa Juzovej však taká situácia Rusku vyhovuje, pretože obe krajiny sa usilujú o členstvo v Európskej únii.

„Zároveň sa Európska únia stavia k nevyriešeným bilaterálnym sporom dosť jednoznačne. Krajiny, ktoré nemajú tieto otázky vyriešené, tak nemajú vidinu toho, že by reálne vstúpili do EÚ. Rusko určite záujem tieto spory rozdúchavať a udržiavať ich takto aktívne,“ vysvetľuje Juzová.

Pozornosť preto vzbudzuje aj pondelkové (22. 8.) stretnutie v Moskve. Srbský minister vnútra Aleksandar Vulin sa stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál