Na hlavný obsah

Nedostatok opatrovateliek je alarmujúci

Od budúceho roka ich môže ešte viac odísť do Rakúska.

Nedostatok opatrovateliek na Slovensku je alarmujúci. Navyše hrozí, že od budúceho roka ich ešte viac odíde do Rakúska. Tamojšia vláda totiž pripravila reformu, aby si opatrovateľky udržala.

Organizácie, ktoré združujú poskytovateľov sociálnych služieb, hovoria, že ak slovenská vláda neprijme opatrenia, o ľudí v zariadeniach sociálnych služieb sa onedlho nebude mať kto postarať.

Štátne príspevky, štipendiá pre študentov, úľavy pri zamestnávaní cudzincov či týždeň voľna navyše pre opatrovateľky. To je len časť z 20 opatrení, ktoré plánuje prijať Rakúsko a zlepšiť tak situáciu v sociálnych službách.

„Toto sú konkrétne kroky Rakúska, ktoré môžu spôsobiť to, že nám tu od januára opäť vykuchajú slovenský trh pomáhajúcich profesií,“ povedala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb preto žiada podobné opatrenia zaviesť aj na Slovensku.

„Ako asociácia sme vytvorili zúžený desaťbodový návrh riešenia na Slovensku. Ak sme našli peniaze na krúžkovné, pričom krúžky nám fungovali aj bez tejto finančnej injekcie, tak musíme nájsť peniaze aj na to čo nám nefunguje,“ dodala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Situácia v sociálnych službách na Slovensku je už teraz kritická. Zamestnancov odrádzajú najmä nízke základné platy. Vďaka nadčasom, nočným príplatkom a príplatkom za víkendy si zamestnanci vedia zarobiť aj viac ako 1 000 eur. No to pre nich nie je motivačné.

„Je to na úkor odpracovaných zmien. Tie spôsobujú, že opatrovateľky sú unavené, vyhorené, končia poprípade aj na PN, lebo pracujú omnoho viac ako by reálne mali,“ vysvetlila Dana Grafiková, zástupkyňa Občianskeho združenia Komora opatrovateliek Slovenska.

Približne rovnakú sumu, akú si zarobia opatrovateľky na Slovenku aj s príplatkami za celý mesiac, dostávajú za dva týždne ich kolegyne pracujúce v Rakúsku.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb predložila návrhy na zlepšenie podmienok pre opatrovateľky ešte v júni. Rokovať s vládou by mali opäť septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko