Na hlavný obsah

Nedostatok personálu v zariadeniach sociálnych služieb je naďalej alarmujúci

Stále hrozí odchod sestier a sanitárov.

Nedostatok personálu v zariadeniach sociálnych služieb je naďalej alarmujúci. Zamestnávateľom pribúdajú ďalšie výpovede. Vláda tento týždeň schválila príspevok 500 eur aj pre opatrovateľky.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb však naďalej žiada o zvýšenie príspevku na mzdy. Podľa jej predsedníčky hrozí odchod sestier a sanitárov nielen do zahraničia, ale aj do fakultných nemocníc.

Dana Grafiková z občianskeho združenia Komora opatrovateliek denne dostáva správy od zamestnancov v sociálnych službách, ktorí už prácu nezvládajú.

„Tak ako svoju prácu milujem a nechcem inú, som demotivovaná na maximum. Už nevládzem, nemám energiu a silu. Domov chodím strašne vyčerpaná a unavená. Mám pocit, že celý súkromný život sa rúca. Je nás málo a klientov veľa, veľa,“ napísala jej jedna z opatrovateliek.

„Z môjho okolia viem o niekoľkých opatrovateľkách, ktoré dávali v poslednej dobe výpovede a odišli do Holandska, Nemecka, Rakúska či na Moravu,“ povedala Grafiková.

Na Slovensku chýba v sociálnych službách približne tretina zamestnancov. Tvrdí to predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. Navyše sa obáva, že ľudia nebudú odchádzať už len do zahraničia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vykucháva nás nielen rakúsky, ale ja český trh sociálnych služieb, ale už aj slovenské zdravotníctvo, keďže vláda sa rozhodla veľkodušne zvýšiť sestrám mzdy iba vo fakultných nemocniciach. Znamená to, že z tých iných nemocníc a zo zariadení sociálnych služieb (ZSS), sestry odídu do fakultných nemocníc. Takže vyriešil sa problém pána ministra zdravotníctva, ale spôsobí sa problém v sociálnych službách a v iných nemocniciach, toto sú riešenia?“ dodala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR.

Asociácia sa preto opäť obrátila na ministra práce. Žiadajú predovšetkým zvýšenie príspevkov od štátu na platy zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko