Na hlavný obsah

Nedostatok sestier a lekárov ohrozuje najmä seniorov

Situácia sa vraj najviac dotkne tých v domovoch dôchodcov.

Nedostatok sestier a lekárov ohrozuje najmä seniorov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík upozorňuje, že ak zdravotníci začnú hromadne podávať výpovede, zhorší sa tým dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov, najmä pre seniorov. Reaguje tým na neúspešné rokovania medzi zástupcami sestier a lekárov s vládou.

Roky trvajúci odliv personálu z nemocníc a ambulancií majú zachrániť peniaze, ktoré na navýšenie platov ponúkajú ministri financií a zdravotníctva. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však tvrdí, že treba zlepšiť celkovo stav zdravotníctva. Zdôrazňuje, že v nevýhode je najmä pacient.

„Máme predpísané normy, koľko personálu, lekárov, sestier má byť pri pacientovi, ale toto sa nedodržiava, aby sa šetrilo. Šetrí sa tým na bezpečnosti pacienta,“ vysvetľuje Visolajský.

Na rozdiel od nemocničných sestier, tým v ambulanciách zatiaľ zvyšovanie platov nikto nesľúbil. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík však ambulantná starostlivosť predstavuje až viac ako 60 % zdravotníckych výkonov.

Vynechanie tejto časti zdravotných sestier zo zvyšovania miezd bude preto viesť k rozkladu ambulantnej starostlivosti, ktorá je pre seniorov prvým kontaktom. „Ak sa bavíme o menších vidieckych sídlach a spádových oblastiach, tak tam naozaj môže reálne prísť k problému, že sa potom senior nebude vedieť dostať k svojmu lekárovi,“ tvrdí šéf inštitútu Martin Halás.

Dlhé čakanie na vyšetrenie

V regiónoch je už realitou, že dôchodcovia majú problém ísť včas na vyšetrenie, potvrdil predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian. „Viem, že ľudia sa chcú prehlásiť k inému obvodnému lekárovi len preto, že dlhšie čakajú na základné vyšetrenie,“ priblížil.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová si myslí, že najviac sa situácia dotkne seniorov v zariadeniach sociálnych služieb. „Je veľký rozdiel, keď sestra poskytuje starostlivosť piatim-šiestim pacientom, a keď poskytuje starostlivosť 30 pacientom. V niektorých zariadeniach sociálnych služieb je na 100 klientov jedna sestra,“ zdôraznila.

Dodáva, že situácia sa mala riešiť najmenej pred desiatimi rokmi, pričom na ňu stavovské organizácie upozorňovali. Odliv sestier a lekárov má podľa nej na svedomí niekoľko vlád. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál