Na hlavný obsah

Nelegálne stavby pri Oravskej priehrade vodohospodári odstránia

Majitelia na výzvy nereagovali.

Karavany, unimobunky, či drevené chatky. Ešte v júni minulého roka vodohospodári na nelegálne stavby vylepili výzvy na ich odstránenie. Vtedy ich napočítali 115. Majitelia chatrčí dostali rok na ich odstránenie.

Očistu brehov má za sebou napríklad Domaša alebo Ružín. Vodohospodári zbúrajú nelegálne búdy aj v okolí Oravskej priehrady. Pribúdajú už desaťročia a stavajú ich tam najmä rybári.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Po roku sme sa vrátili naspäť a vidíme, že nie všetci uposlúchli výzvu. Nie každý si uvedomuje, že má vybudovanú nelegálnu stavbu na cudzom pozemku,“ hovorí riaditeľ Povodia horného Váhu Štefan Repa.

Domčeky ľudia postavili v chránených územiach. Niektoré aj na rašeliniskách a močiaroch v štvrtom stupni ochrany. Či na plochách, kde hniezdia vzácne druhy vtáctva.

„Je to znečisťovanie životného prostredia, čiastočne niekedy nepovolená ťažba na prípravu palivového dreva, ale veľmi ťažko sa dá nájsť človek, ktorý toto spôsobuje,“ avizuje vedúci Lesnej správy v Oravskom Podzámku Igor Zboja.

Vodohospodári chcú s odstraňovaním nelegálnych chatrčí začať koncom augusta. Na niektoré budovy budú musieť použiť ťažké mechanizmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko