Na hlavný obsah

Nemci obnovujú činnosť uhoľnej elektrárne

Môže za to radikálne znižovanie dodávok plynu z Ruska.

V Nemecku opäť sprevádzkujú prvú odstavenú elektráreň na čierne uhlie v dolnosaskom Mehrune. Môže za to radikálne znižovanie dodávok plynu z Ruska. Renesanciu zažívajú aj kachle na uhlie v domácnostiach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Uhoľné elektrárne stále vyrábajú najviac elektrickej energie v Nemecku. Napriek rozhodnutiu vlády o postupnom rušení fosílnych palív a prechode na obnoviteľné zdroje je to takmer 30 percent.

Elektráreň v Mehrune odstavili vlani v decembri a teraz má vyprodukovať asi 700 megawattov elektriny. Jej vlastníkom je český Energetický a priemyselný gigant EPH Daniela Křetinského. Do prevádzky spustia v Nemecku aj ďalšie uhoľné elektrárne vrátane dvoch odstavených blokov v Niederaussene.

„Všetci sme v pracovnej pohotovosti. Po oznámení Spolkovej sieťovej agentúry musíme do desiatich dní začať s produkciou energie. Taká je dohoda,“ ozrejmil Udo Breuer, manažér produkcie elektrárne v Niederaussene.

Návrat do nemeckých domácností zažívajú aj brikety z čierneho uhlia. Obchodník s uhlím Ingo Engel nestačí plniť zákazky v okolí Lipska.

„Väčšina ľudí kachle nevyhodila, ale nechala ich stáť v kúte. Myslím, že teraz, keď rastú ceny nafty a plynu, je uhlie alternatívou,“ hovorí Ingo Engel, obchodník s uhlím.

Návrat uhlia, a to nielen na produkciu elektriny, ale aj do domácností, je priamym dôsledkom ruskej agresie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet