Na hlavný obsah

Nemecká vláda znížila DPH za plyn

Poplatok klesne z 19 na 7 %.

Nemecká vláda znížila DPH za plyn
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Krátko po rozhodnutí zaviesť osobitný poplatok za plyn nemecká vláda rozhodla o znížení dane z pridanej hodnoty za plyn z 19 na 7 %. Obe opatrenia budú platiť súčasne a to od 1. októbra tohto roka až do 31. marca 2024.

Osobitný poplatok má zabrániť krachu distribučných spoločností, ktoré nakupujú plyn v zahraničí. Redukovanie dane zas odbremení zákazníkov, ktorí budú musieť doplácať k poplatku aj DPH.   

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktor RTVS Tibor Macák.

Nemecká vláda mala v úmysle zaviesť osobitný poplatok bez zaťaženia daňou z pridanej hodnoty. Európska komisia však Berlínu dala jasne najavo, že s tým nesúhlasí a tak kancelár Olaf Scholz oznámil ďalšiu úpravu.

„Spolková vláda rozhodla, že dočasne zníži DPH na plyn. Sedem percent bude v platnosti súčasne s osobitným poplatkom do 31. marca 2024. Týmto krokom odbremeníme zákazníkov, kupujúcich plyn, podstatne viac, ako bude ich finančné zaťaženie extra poplatkom,“ vyjadril sa Scholz.

Podľa kancelára toto rozhodnutie súvisí s odľahčením bremena obyvateľom Nemecka, ktoré musia znášať zvyšovaním cien energií i životných nákladov. Ďalšie budú nasledovať.

Nie každý zníženie dane víta

„V najbližších týždňoch pripravíme tretí balík úľav, aby sme uľahčili občanom ale aj firmám znášať tlak rastu cien. Čo bude tento balík obsahovať, sa dôverne dohodneme vo vládnej koalícii. Rozhodujúca je otázka spravodlivosti, aby krajina obstála v tejto kríze súdržne,“pokračuje Scholz.

Nie každý toto celoplošné zníženie DPH na plyn víta. Ozvali sa už odborári ale aj ľavicové spolky, ktoré s ním nesúhlasia, lebo z neho vraj budú profitovať aj majetné vrstvy obyvateľstva. Ešte radikálnejšie zníženie DPH očakávali firmy a súkromné spoločnosti, lebo im prudko stúpli náklady na energie.             

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál