Na hlavný obsah

Nemecko a Francúzsko sú proti zákazu vydávania víz občanom Ruska

Žiadosti o víza preferujú posudzovať individuálne.

Nemecko a Francúzsko sú proti zákazu vydávania víz občanom Ruska
Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

Nemecko a Francúzsko sú  proti zákazu vstupu ruských občanov na územie EÚ. „Mali by sme porozmýšľať nad rozumnými spôsobmi využitia udeľovania víz,“ píše sa v dokumente zaslanom ostatným členským štátom EÚ, ktorých ministri zahraničných vecí sa tento týždeň zídu na neformálnych rokovaniach v Prahe.

Berlín a Paríž tvrdia, že žiadosti ruských občanov by mali dôkladne preskúmať z hľadiska možných bezpečnostných rizík. Zároveň netreba podceňovať vplyv priamej skúsenosti so životom v demokraciách, čo sa týka najmä budúcich generácií.

Naša vízová politika by to mala odrážať a v EÚ naďalej umožňovať kontakty s ruskými štátnymi príslušníkmi, ktorí nie sú spojení s ruskou vládou,“ uvádza sa v pozičnom dokumente.

Oba štáty chcú preto zachovať právny rámec, ktorý umožňuje vstup do EÚ najmä študentom, umelcom, vedcom a odborníkom, bez ohľadu na to, či by mohli čeliť politickému prenasledovaniu.

Takisto varujú pred ďalekosiahlymi obmedzeniami vízovej politiky. Zdôrazňujú, že treba zabrániť podporovaniu ruského naratívu a odcudzeniu budúcich generácií.

Zákaz podporujú najmä krajiny, ktoré majú s Ruskom spoločné hranice

Niektoré členské štáty Európskej únie, predovšetkým Lotyšsko, Estónsko, Litva, Poľsko a Fínsko, ktoré majú hranice s Ruskom, požadujú, aby EÚ prijala spoločné a tvrdé reštrikcie voči návštevníkom z Ruska.

Ak Únia nezavedie plošný zákaz vstupu ruských turistov, nevylúčili dohodu na spoločnom „regionálnom riešení“. Nemecko sa doposiaľ k týmto návrhom stavalo odmietavo.

Proti plošnému zákazu vydávania víz občanom Ruska je aj Rakúsko. „Plošný zákaz víz pre ruských občanov by úplne prerušil posledné kontakty s ruskou občianskou spoločnosťou,“ povedal v utorok (30. 8.) pre nemecký denník Die Welt rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

Považujem za absurdné práve teraz blokovať cestu na Západ kritickým hlasom v Rusku,“ dodal s tým, že by to bolo kontraproduktívne aj v boji proti ruskej propagandistickej mašinérii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet